Batman'da çağrıların yüzde 81'i asılsız

Batman'da çağrıların yüzde 81'i asılsız

Batman’da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan 347 bin 702 çağrının 283 bin 312'sinin asılsız olduğu açıklandı. Valilik, hattı gereksiz yere meşgul edenlere idari para cezası uygulanacağını duyurdu.

Batman Valiliği, 2024 yılının ilk beş ayında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan aramaların büyük bir kısmının asılsız olduğunu ve bu durumun ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Valilikten yapılan açıklamada, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan 347 bin 702 çağrıdan 283 bin 312’sinin asılsız olduğu bildirildi. Asılsız ihbar ve gereksiz aramalar nedeniyle vatandaşların acil yardım hizmetlerine erişiminde sıkıntılar yaşandığı ifade edildi.

CİDDİ CEZALAR YOLDA

Batman Valiliği, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni asılsız ihbar ve gereksiz aramalarla meşgul edenlere ciddi para cezalarının uygulanacağını duyurdu. İlk defa gereksiz arama yapanlara 1.980 TL, tekrar eden aramalarda ise 3.960 TL idari para cezası kesilecek. Valilik, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

GEREKSİZ ARAMALAR HAYATİ RİSK OLUŞTURUYOR

Valilik açıklamasında, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere meşgul edenlerin, gerçekten acil durumda olan kişilere ulaşımı engellediği ve bunun hayati riskler taşıdığı vurgulandı. "Vatandaşlarımızın her an ulaşabilmesi için ücretsiz olan 112 Acil Çağrı Merkezi’ni asılsız ihbarlarla hat yoğunluğu oluşturanlar, vatandaşın can ve mal kaybı riski yaşamasına neden olmaktadır" denildi. Bu nedenle, acil yardım hizmetlerinin aksatılmaması için gereksiz aramalar konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi.

ASILSIZ İHBARLAR VE GEREKSİZ ARAMALAR

Yılın ilk beş ayında Batman 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen çağrıların sadece yüzde 18,52’si vakaya dönüşmüş, geri kalan yüzde 81,48’i ise asılsız ihbar olarak kaydedilmiş. Açıklamada, acil olmayan aramaların fatura sorma, elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetlerle ilgili sorular, sürekli sessiz çağrı bırakma ve argo konuşmalar gibi durumları içerdiği belirtildi.

ACİL DURUM HİZMETLERİNİN ÖNEMİ

Batman Valiliği, Emniyet, Jandarma, Sağlık, İtfaiye, Orman ve AFAD gibi acil yardım hizmeti veren kurumları ilgilendiren konularda hizmet veren 112 Acil Çağrı Merkezi’nin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Acil olmayan aramalar nedeniyle gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmanın zorlaştığı, bu durumun bazen hayat kaybına ve sakatlanmalara yol açabildiği vurgulandı.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Valilik, vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere meşgul etmemeleri için duyarlı olmalarını istedi. "112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz meşgul edenlere ceza uygulanacak" denilen açıklamada, asılsız ihbarların sadece hizmetlerin aksamasına değil, aynı zamanda acil durumlarda can kayıplarına da neden olabileceği ifade edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN