53 baro ortak bir açıklama yaparak DEM Parti yönetimindeki Mardin, Batman ve Halfeti Belediyesi'ne ilişkin kayyum kararlarına tepki gösterdi. Açıklamada, "İçişleri Bakanlığı verdiği karardan derhal vazgeçerek belediye başkanlarını görevine iade etmeli" çağrısı yapıldı.
İçişleri Bakanlığı, DEM Parti yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Urfa'nın Halfeti Belediyesi'ne kayyum atandığını açıkladı. Belediye başkanları Ahmet Türk, Gülistan Sönük ve Mehmet Karayılan görevden alındı. Üç belediyeye kayyum atanmasına yönelik tepkiler sürüyor.
53 baro ortak bir açıklama yaparak, kayyum atamalarındaki hukuki sorunlara dikkat çekti ve "İçişleri Bakanlığı verdiği karardan derhal vazgeçerek belediye başkanlarını görevine iade etmeli" çağrısı yaptı.
AYM KARARI NE DİYOR?
Baroların ortak açıklaması sosyal medya hesaplarından yayınlandı. Açıklamada kayyım kararlarının 'Anayasa’ya, seçme ve seçilme hakkına, demokratik toplumun gereklerine aykırı ve ölçüsüz müdahaleye dönüştüğü' vurgulandı. Açıklamada, mevzuat ve yargı kararlarından söz edilerek şu ifadeler kullanıldı:
"Anayasa Mahkemesi, merkezî yönetimin vesayet yetkisini 127. maddenin beşinci fıkrasının sınırladığı durumların dışına çıkarmanın yerel yönetim ve yerinden yönetim ilkelerini yadsımak anlamına geldiğini, görevden uzaklaştırılan kişilerin yerine merkezî yönetimin siyasal kimlikli organları tarafından atama yapılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtmektedir.
Atama yetkisinin merkezî yönetimin siyasal kimlikli organlarına verilmiş olması, salt bu hedefi sağlamaya yönelik soruşturma ve kovuşturma açtırma ve bu nedenlerle görevden uzaklaştırma olanağı her zaman bulunduğundan ‘geçici’ atama, ‘sürekli’ atamaya da dönüşerek, hukuka aykırı bir müdahale oluşturmaktadır."
'SEÇMENİN İRADE GÖZETİLMEDİ'
Açıklamada, görevden alınan başkan yerine belediye meclisi üyesinin değil valilerin ve kaymakamların atanmasının 'seçmenin iradesi gözetilmediği' anlamına geldiği vurgulanarak "İçişleri Bakanlığı verdiği karardan derhal vazgeçerek belediye başkanlarını görevine iade etmeli; Belediye Kanunu’na 2016 yılında eklenen düzenleme değiştirilmeli, seçme ve seçilme hakkına müdahale anlamına gelecek tek bir uygulama dahi gerçekleştirilmemelidir" denildi.
Barolardan Ortak Açıklama;
— İstanbul Barosu (@istbarosu) November 4, 2024
KAYYIM UYGULAMASI ANAYASA'DA YER ALAN MERKEZÎ İDARENİN VESAYET YETKİSİNİN DIŞINDA HUKUKA AYKIRI BİR MÜDAHALEDİR.
31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri sonrasında başlatılan kayyım uygulaması, geçtiğimiz hafta Esenyurt Belediye Başkanı’nın ardından… pic.twitter.com/QxrnZD44I6