Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümünde Kızıl Ordu konseri vicdanlara sığmıyor. İstanbul ve Antalya’daki programların iptal edilmesi için başlatılan kampanyalara imza yağdı. Kırım ve Çerkes dernekleri yüzbinlerin katledildiği, yurtlarından sürüldüğü zulümle aynı gün konser için ‘Bu nasıl tesadüf’ tepkisini gösterdi: Yapılan saygısızlık yaşanan acıları daha da sızlatıyor. Bu ayıbı durdurun.
Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 18 Mayıs’ta İstanbul, 21 Mayıs’ta Antalya’da vereceği konserler gündemde. Tarihlerin, Tatar ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümüne ‘denk gelmesi’ büyük tepki çekti. Sovyet döneminde insanlıkdışı uygulamalarla katledilenlerin ve yurtlarından atılanların yad edildiği günde konser düzenlenmesi ‘Acılara saygısızlık’ olarak değerlendirildi. Türkiye’deki Kırım ve Tatar dernekleri konserlerin iptalini istedi.
SOYKIRIM KONSERLERLE UNUTTURULAMAZ
Başlatılan imza kampanyası destek topladı. Kırım Derneği İstanbul Şubesi’nin açıklamasında ‘O tarihlerde Rus ordusunun notaları değil geçmişteki savaş suçları, milyonların acıları hatırlanmalı’ denildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar da “Bu konserler sürgün kurbanlarının anısına hakaret” dedi. Sosyal medyada ise ‘Kıyımın yıldönümünde Kızıl ordu konseriyle eğlenecek miyiz! Bu ayıba izin vermeyin’ çağrılarıyla paylaşımlar yapıldı.
BU AYIBI DURDURUN
Kafkasya’yı Çerkeslerden temizlemek için Rus Çarı, 21 Mayıs 1864’te soykırım emri verdi. Çerkes nüfusunun yüzde 80’inin etkilendiği sürgünde 500 ile 600 bin Çerkes yollarda ya katledildi ya da hayatını kaybetti. Sovyetler döneminde de Josef Stalin’in kararıyla Kırım Tatarları Orta Asya’ya sürgüne gönderildi. 18 Mayıs 1944’te gece yarısı başlayan zulümde çoğu çocuk ve kadın 250 bin civarındaki Kırım Tatarı hayvanların taşındığı vagonlara bindirildi. Susuzluk, açlık, hastalık ve soğuktan en az 150 bini hayatını kaybetti. Bütün bu acılar halen tazeliğini korurken Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu’nun Kırım Tatarları Sürgünü’nün 80’inci; Çerkes Sürgünü’nün 159’uncu yıl dönümünde Türkiye’de konserler düzenleyeceği duyuruldu. ‘Acılara saygısızlık’ şeklinde değerlendirilen etkinlikler, büyük tepki topladı.
“İSTEMİYORUZ”
Türkiye’de faaliyet gösteren Kırım Tatar Dernekleri, tepkilerini dile getirmek ve etkinliklerin iptal edilmesi maksadıyla bir imza kampanyası başlattı. Kırım Derneği İstanbul Şubesi de “Türkiye’de Kızıl Ordu İstemiyoruz” başlığıyla bir açıklama yayımladı. Turnenin iptali için kamuoyundan destek istenen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu koro ile anılması gerekenlerin arasında savaş suçları yer alıyor. Kızıl Ordu, tarih boyunca birçok zulüm ve trajediye yol açtı, birçok insanın acı çekmesine sebep oldu. Bu nedenle zulmün korosunun müziğini dinlemek yerine milyonlarca insanın kaybına, acılarına, vatanlarını kaybetmelerine odaklanmalı; Rusya’nın zorbalıklarını gündeme getirmeliyiz. Türkiye turnesinin iptali amacıyla oluşturduğumuz kampanyaya desteklerinizi bekliyoruz.”
UKRAYNA’DAN AÇIKLAMA
Yazılı bir açıklama yapan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ise, şunları kaydetti: “Rus ordusu Kırım’ı ve Ukrayna’nın diğer bölgelerini işgal etti. Her gün savaş suçları işleyerek ve onlarca sivili öldürerek dünyayı küresel bir güvenlik ve ekonomik krizin eşiğine getirdi. Kızıl Ordu2nun 80 yıl önce Kırım Tatarlarının, Ahıska Türklerinin ve diğer Müslüman halkların sürgün ve soykırımında kilit rol oynadığı hatırlanmalıdır. Aynı ordu Afganistan’ı işgal etti. Halefi RF, Çeçenistan, Suriye ile diğer halklara karşı işkence ve cinayet politikaları uyguladı. Bugün saldırgan ülkenin askeri yönetimi utanmadan, sözde ‘zaferlerini’ -gerçekte ise cinayetlerini- yüceltmek için askeri topluluğunu Türkiye’ye gönderiyor. Bu, sürgün kurbanlarının anısına yönelik hakaret ve savaş propagandasıdır.”