Barajlar resmen kan ağlıyor! En az yağmur o ile yağdı: Böyle giderse bir damla yağmura hasret kalacağız

Barajlar resmen kan ağlıyor! En az yağmur o ile yağdı: Böyle giderse bir damla yağmura hasret kalacağız

Türkiye’de barajlar resmen kan ağlıyor. Öyle ki Türkiye, geçtiğimiz Haziran ayı son 23 yılın en kurak dönemini yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı veriler acı gerçeği ortaya koyarken, Türkiye’nin en az yağış alarak kuraklıkta zirvede olan ili de belli oldu…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2024 Yılı Haziran Ayı Alansal Yağış Raporu verilerinden derlediği bilgilere göre, 1991-2020 dönemi uzun yıllar Haziran ayı ortalama yağış miktarı metrekareye 33,6 kg olarak hesaplandı. Geçen sene Haziran ayında, metrekareye 58,1 kg yağış düştü. Bu yılın aynı dönemine ait yağış miktarı ise 11,9 kg’da kaldı. Yağışlarda normale göre %65 azalma olurken, geçen yılın Haziran ayına göre de %80 azalma meydana geldi.

TÜRKİYE SON 23 YILIN EN KURAK HAZİRANINI YAŞADI

Türkiye’de bu yıl son 23 yılın en kurak Haziran ayı yaşandı. Haziran ayı yağışlarında, Batı ile Orta Karadeniz, Kırklareli dışında Marmara’nın tamamı, kıyı Ege, Antalya’nın doğusu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl çevrelerinde normaline göre yaklaşık %60’lık azalma gözlemlendi. Giresun ,Trabzon, Rize ve Artvin’in sahil bölgelerinde Haziran ayı yağışlarındaysa %20’nin üzerinde artış görüldü. Bölge geneli yağışlara bakıldığında tüm bölgeler normalin altında yağış aldı, en fazla azalma olan bölge %92’yle Marmara Bölgesi olarak kaydedildi.

turkiyenin-en-kurak-ili-1-001.jpg

Ege ve Akdeniz bölgelerinde son 23 yılın, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde son 21 yılın, İç Anadolu Bölgesinde ise son 12 yılın en düşük yağışı etkili oldu.

İZMİR ZİRVEDE

İl geneli yağışlara bakıldığında metrekareye 97 kg yağışla Rize en fazla yağış alan bölge olurken, metrekareye 0,4 kg’la İzmir en az yağış alan il oldu.

Haziran yağışlarında normale kıyasla en yüksek artış %26’yla Hakkari’de, en fazla azalma da %98’le Çanakkale’de oldu. Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kocaeli, Yalova'da son 64 yılın, Adana, Ardahan ve Osmaniye'de son 44 yılın, Adıyaman, Aydın ve Kütahya'da son 23 yılın, Manisa'da son 22 yılın, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Karabük ve Kastamonu'da son 21 yılın en düşük yağışı kayıtlara geçti. Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 6,5 gün olarak hesaplanırken, Haziran’da ortalama 3,4 gün oldu. Haziranda yağışlı gün sayısı, Ege Bölgesinin orta ve kıyı kesimiyle Antalya'nın batısı, Adana'nın güneyi, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde 3 günün altına düştü. Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğu kesimleriyle Doğu Karadeniz çevrelerinde 10-15 gün aralığında görüldü.

turkiyenin-en-kurak-ili-001.jpg

Marmara’da Haziran ayı yağışları metrekareye 3,4 kg olarak hesaplandı. Yağışlarda normale ve geçen seneye kıyasla %92 azalma görüldü. Ege’de metrekareye 4,9 kg olarak etkili olan Haziran yağışı, normale göre %81, geçen yıla göre de %93 düştü.

Akdeniz’de ise metrekareye 6,4 kg düşen yağışlar, normale göre %70, geçen yıla göre de %87 azalma gösterdi. İç Anadolu’da Haziran ayında etkili olan yağış miktarı metrekareye 15,6 kg oldu. Bölgenin yağışı normale göre %57, önceki yılın aynı dönemine göre %79 azaldı. Haziran ayında Karadeniz’de metrekareye 23,1 kg yağış düştü. Doğu Anadolu’da da Haziran’da yağışlar metrekareye 14,7 kg oldu. Yağışlar normale göre %50, geçen yılın aynı dönemine göre de %61 azaldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne Haziran ayında düşen yağış miktarı ise metrekareye 2,3 kg olarak kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN