Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında, her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl ilk kez 3'e çıkardıklarını duyurdu. Aşılamanın ilk dozu ise 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şap hastalığıyla ilgili yaptığı açıklamada; sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan bulaşıcı bir hastalık olan şap hastalığının, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkilerken, büyük ekonomik kayıplara da neden olduğunu vurguladı.
'Baskın Aşılama Programı' kapsamında toplam 250 milyon TL tutarındaki maliyetindeki aşılar için aşı bedelinin alınmayacağını bildiren Bakan Yumaklı, şapın kişilere karşı önceki yıllarda rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl 3'e çıkardıklarını açıkladı.
İLK AŞILAMA, 29 OCAK-31 MART ARASINDA
İlk aşılamanın, 29 Ocak ile 31 Mart 2024 tarihlerinin alınacağını bildiren Yumaklı, “Bu mücadele kapsamında, 15 Nisan-15 Haziran 2024 tarihlerini kapsayan Kurban Bayramı öncesi ilkbahar döneminde tüm ülkedeki büyükbaş hayvanlar ile Trakya’daki küçükbaş hayvanları tekrar aşılayarak Kurban Bayramı’nı hayvan hastalıkları yönünden sıkıntısız bir şekilde atlatmayı planlıyoruz. 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihlerini kapsayan sonbahar aşılama döneminde yine tüm ülkedeki büyükbaş hayvanların aşılanması yönünde bir planlamaya gittik. Bu çalışmalar ile şap hastalığına karşı ülkemizde etkin bir mücadele yürüterek hayvan varlığımızın büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıktan tamamen korunmasını hedefliyoruz.”
NE OLMUŞTU?
Tarım ve Orman Bakanlığı, 9 Mart 2023 tarihinde Türkiye'de ilk SAT-2 serotipi şap hastalıklarının ilan edildiğini, ŞAP kişiye karşı üretilen aşıların hayvanlara uygulanmaya başlandığını duyurmuştu. Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, SAT-2 serotipi hastalığına, Türkiye'de görülmeden önce gerekli önlemlerin alındığını, tespit edilir edilmez de etkin bir mücadele stratejisinin hayatta kaldıklarını söylemişti.
Et ve Süt Kurumu, “Et ve Süt Sektörünün Mevcut Durumu, Politikaları ve Geleceği” Raporu'nda, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın şap hastalığıyla ilgili yaptığı açıklamalarla sonradan düşen bilgilere dikkat çekmiş. Raporda, tedavide özel sektöre verilmesiyle birlikte ihbari ve mecburi tedavi dışında tedavi hizmetlerine “verilerin toplanılmadığı” belirtilmişti.