Bakan Işıkhan’dan ‘SGK borcu’ açıklaması: Ödeme yapmayana haciz

Bakan Işıkhan’dan ‘SGK borcu’ açıklaması: Ödeme yapmayana haciz

Bakan Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan toplam 96 milyar lira prim borcunun yaklaşık yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu açıkladı. Işıkhan, SGK prim borcunu ödemeyen belediyelerle ilgili icraya başvurulacağını da duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyeleri işaret ederek yaptığı, "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumuna olan birikmiş borçlarını ödesin. Öyle 25 kuruşa simit yok" açıklamasının ardından borç bildirimlerinin belediyelere gönderildiği duyurulmuştu.

BORCUNU ÖDEMEYENE İCRA YOLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı canlı yayında belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçlarına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, uyarılara ve bildirimlere rağmen borçlarını ödemeyen belediyeler için icra yöntemine başvuracaklarını belirtti.

'İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN BORCU 3,3 MİLYAR LİRA'

Canlı yayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) prim borçlarıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Işıkhan, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketi, 800 milyon liralık prim borcunu ödemek için SGK’ya başvurdu. Ancak İBB'nin toplam prim borcu 3,3 milyar liradır ve borç 5 yılda 46 kat artış göstermiştir. Tek bir şirketin borcu ödendi diye İBB'nin tüm borcunun kapandığı sonucu çıkarılmamalıdır" dedi.

'CHP'Lİ BELEDİYELER İLK SIRADA' AÇIKLAMASI

Türkiye genelinde büyükşehir belediyelerinin prim borçlarına da değinen Işıkhan, 30 büyükşehir belediyesinin borçlarının yüzde 76'sının Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediyelere ait olduğunu söyledi. Işıkhan, "SGK’ya en fazla 1 milyar liranın üstünde borcu olan 6 ilçe var ve bu ilçelerden 5'i CHP'ye ait. 500 milyon liranın üstünde borcu olan 26 ilçe var, bunların 24'ü yine CHP'li. En borçlu belediyelerden biri ise, AK Parti'ye geçen Hatay Büyükşehir Belediyesi. Ancak bu borç, seçimlerden önce iki dönem boyunca Hatay’ı yöneten CHP yönetiminden kalmadır" şeklinde konuştu.

GAYRİMENKUL TAKASI VE BORÇLARIN ÖDENMESİ

Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK’ya prim borçları karşılığında cami, okul ve hastane gibi kamuya tahsis edilmiş arsaları teklif ettiğine yönelik haberlere de açıklık getirdi. Işıkhan, "Belediyelerin sigorta primlerinin ödenmesi konusunda iş birliğine açığız. Ancak kamuya tahsis edilmiş alanları, cami, hastane ve okul arsalarını asla kabul etmiyoruz. Bu geçmişte de olmadı ve SGK'nın prim borçları için cami yapımı amacıyla ayrılan arsaların ödendiği bilgisi kesinlikle yanlıştır. Belediyelerin bize sunduğu gayrimenkulleri kabul ediyoruz ve bunlar arasında menkul ya da gayrimenkul değerleme usulüne uygun trampa yapabiliyoruz" dedi.

'96 MİLYAR LİRALIK BORCUN YÜZDE 80'İ BELEDİYE ŞİRKETLERİNE AİT'

Belediye şirketlerinin de SGK'ya yüklü miktarda borcu olduğunu belirten Işıkhan, "96 milyar liralık borcun yaklaşık yüzde 80'i belediye şirketlerine aittir. Belediyelerle ilgili borçları toplayabiliyoruz ancak asıl sorun belediye şirketlerinde. Parti ayrımı gözetmeden, tüm borçlu belediyelerden biriken borçlarını kısa sürede ödemelerini istedik" diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN