İlkbahar mevsiminin habercisi olarak bilinen ikinci cemre suya düştü. Geçtiğimiz hafta havaya düşen cemre, 5-6 Mart tarihlerinde ise üçüncü olarak toprakla buluşacak.
Halk arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen "sıcaklıkların artması olayı" cemrenin birer hafta arayla önce havaya sonra suya en son ise toprağa düştüğüne inanılır. İlkbahar mevsiminin başlangıcı olarak adlandırılan cemrelerin ikincisi bugün suya düştü.
19-20 Şubat’ta havaya düşen cemrenin ikincisi suya düşerken, bu tarihten itibaren suyun ısınması bekleniyor.
Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde de toprağa düşecek. Bu tarihten sonra hava sıcaklığında artış devam edecek.
CEMRE HAKKINDA
Anadolu’da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, "kasım günleri" ve "Hızır günleri" olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım’da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs’ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs’ta başlıyor ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor.