Ayağımızın dibinde yatan mucize! Bu otu gördüğünüz yerde toplayın, şifa deposu

Ayağımızın dibinde yatan mucize! Bu otu gördüğünüz yerde toplayın, şifa deposu

Ayağımızın dibinde yetişiyor ama yüzüne bakmıyoruz! Faydaları ise say say bitmiyor. Bunları duyunca artık gördüğünüz yerde koparacaksınız

Doğada bulunan bazı bitkiler adeta şifa kaynağı. Melocan bitkisi, diğer adıyla diken ucu, vücut sağlığı için oldukça faydalı. Bitkilerin uzmanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Melocan otunun frengi tedavisinde kullanıldığını belirterek, bu bitkinin yararlarını sıraladı

TÜRK MUTFAĞINDA YERİ VAR

Türk mutfağında genellikle salatalarda ve böreklerde kullanılan bu bitkinin sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirten Karabulut, “Diken otu, hafif acımsı tadı olan, iri ve dikenli yapraklara sahip bir bitkidir.

Bu bitkinin genellikle çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Ancak, diken otunun Melocan otu olarak adlandırılması konusunda bölgesel farklılıklar veya halk arasında kullanılan isimlerde belirsizlik olabilir. Balkanlar ve ülkemizde Düzce ve çevresinde ormanlık alanlarda, dere kenarlarında ve çalılıklarda yetişir. Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi, gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni, diken ucu, kırçan ve meleocan isimleriyle bilinir” dedi.

Prof. Dr. Karabulut, Melocan otunun tükürük bezlerini de çalıştırdığını vurguladı.

İLTİHABI GİDERİYOR

Özellikle gribal enfeksiyonlarda etkili olan diken otunun terletici ve kan temizleyici özellikleri bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Romatizma ve iltihap giderici özellikleri de vardır. Kanseri önlemede özellikle ilk çıkan mahsuller kullanılır.

Deri hastalıklarında yaygın olarak kullanılan bu bitki, kan temizleyici özelliği ile bilinir ve cilt sorunlarını iyileştirebilir” dedi.

Melocan otunun meyvesinin romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkileri olduğunu belirten Karabulut, “Aynı zamanda psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabilir. Aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilen tükürük artışına yol açabilir. Geçmişte, Melocan otunun frengi hastalığının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Ancak, bitkisel tedavileri kullanmadan önce dikkatli olunmalı ve uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşülmelidir, çünkü bitkilerin etkileri kişiden kişiye değişebilir ve yan etkilere neden olabilir

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN