Deprem bölgesinde artçılar devam ederken uzman uyarılarına rağmen inşaat çalışmaları başladı. Yeni yapılan binalarda artçılar sonrası hasarlar meydana geldi. karar.com'a değerlendirmelerde bulunan İMO Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, mevcut binalarda hasarlı katların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğinin altını çizerek, yıkılma riskine dikkat çekti. Tatlı, "İşi bilenlere bırakın" çağrısı yaptı.
EDA NARİN | KARAR
Türkiye, 6 Şubat'tan beri deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde hatırladı. 'Bina değil, deprem öldürür' sözü depremler sonrası yıkılan binalar ile bir kez daha doğrulanmış oldu. Henüz daha enkazlarda arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 il için 'yeniden inşa' talimatı verdi. Erdoğan'ın bu talimatı uzmanlar tarafından "Acele ediliyor" olarak yorumlandı. Buna rağmen birçok kentte inşa çalışmalarına başlandı fakat bu kez de konutların tarım arazilerinin üstüne yapıldığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan görüntüler sonrası "Hala ders çıkarılmadı" tepkileri geldi.
ARTÇILAR DEVAM EDERKEN YAPILAN İNŞAATLARDA HASAR
Bunun üzerine deprem bölgesinde devam eden artçılar da dikkate alınmadı. Yer hala sallanırken inşaat çalışmaları devam etti. Bölgeden gelen fotoğraflar yeni yapılan inşaatlarda artçılar nedeniyle çatlakların oluştuğunu gözler önüne serdi.
Fotoğraf: Ali Arif Aktürk/Twitter
'HASARLI KAT YIKILIP YENİDEN YAPILMALI'
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, betonarme elemanı oluşturan iki asli unsurdan biri olan donatı ile betonun tam tutunmaması nedeniyle artçı deprem olduğunda boşluk ortaya çıktığını söyledi. karar.com'a değerlendirmelerde bulunan Tatlı, bu gibi durumlarda hasar gören katın tamamen yıkılıp yeniden yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Beton ile donatının arasındaki boşluklar normal değil. Beton ile donatının bütünleşik halde çalışması lazım. Beton daha kıvamını almadan artçı ile sallandığında problem olacaktır. Her bir yapıyı yaparken böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen kontrolünün yapılması lazım" dedi.
'YIKILMA RİSKİ OLUŞUR'
Tatlı, artçılardan hasar gören yapının yıkılmayıp inşaata devam edilmesi durumunda yapıda yıkılma riski oluşacağını vurgulayarak, "Bu yapıların denetlenmesi gerek. Denetim sırasında bu yapıların gerekli katının yıkılması gerekir" ifadelerini kullandı.
'ACELECİLİK HİÇBİR ZAMAN FAYDA GETİRMEDİ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "1 yıl içinde 391 bin konut teslim edilecek" açıklamasını eleştiren Tatlı, "Bu hız, bu acelecilik hiçbir zaman fayda getirmedi. Bir yerde bir konut planı yapıyorsanız işi uzmanına bırakıp sürece yaymanız gerekir. Projeyi elinizden geldiğince tüm detaylarıyla didik didik etmelisiniz. Süreden kaçınmamalısınız. Projeyi tüm detaylarıyla ortaya koyup gerekli kurumlardan da görüş aldığınız zaman yapımı çok daha hızlı ve sorunsuz ilerler" diye konuştu.
'İŞİ BİLENLERE BIRAKIN'
"‘Her şeyi ben bilirim’ algısı var. Her şeyi biliyorsan hiçbir şey bilmiyorsundur" diyen Tatlı, "İşi bilenlere bırakın, onlardan görüş alın. Bu ülke için iyi olacaktır" çağrısında bulundu.
Taş üstünde taş kalmayan Antakya'da tehlike geçmemiş: Daha büyük bir deprem yaşanabilir
Darphane'den aşama aşama takip sistemi: İnşaat demirine yakın markaj