Türkiye'de bazı bölgelerin depreme karşı güvenli olduğunu dile getiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bazı bölgelerde ise olası depremlerin özellikle tarım alanları ile deniz kıyısındaki dikintilerde büyük hasarlar vereceğini söyledi. Peki, Türkiye'de deprem tehlikesi düşük iller hangisi? Depreme karşı en güvenli şehirleri hangileri? İşte, deprem riskinin en az olduğu iller...
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ülke genelinde ve özellikle İstanbul'da vatandaşlar kenti terk etmeye çalışırken Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Deprem beklemiyorum, çok güvenli" diyerek deprem tehdidi olmayan yerleri il ve ilçe bazında sıraladı.
Prof. Ercan, deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli illerinin Konya, Karaman, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Yozgat, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Ardahan, Mersin ve Antalya olduğunu ifade etti.
DEPREME KARŞI EN GÜVENLİ İLLER, İLÇELER HANGİLERİ?
Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı 'depreme karşı en güvenli iller ve ilçeler' açıklaması şöyle:
Diyarbakır deprem bakımından az çekincelidir. Bu güne kadar gördüğü en büyük deprem 1934'de M6,2'dir. Ancak Arap Kalkanı ucundaki Lice 1975'de M6,9 üretmiştir. Öteki ilçeler depremsizdir. Diyarbakır'da deprem beklemiyorum. Batman Arap Kalkanı güneyindedir. Deprem güvencelidir. Hiç depremi yoktur. Sıkıntı yok.
Gaziantep ilinde deprem üreten yerler; MÖ 131'de M5,7, MS 128'de M6,4 ile Nurdağı'dır. O yıldan beri M7,7'lik bir deprem üretimi olmamıştır. Gaziantep içi ile ilçeleri 3. derece deprem çekinceli olsa da, DAK, ÖDK ile BBK'nın (Bitlis Bindirme Kuşağı) ürettiği sarsım dalgaları etkiler.
İçel ili, Ecemiş ile Karaisalı kırıkları etkisindedir. Mersin,MS 534'de 6,4, MS 1532'de M5,7'i sınamıştır. İlçeleri 4. derece çekincelidir. Adana'da DAK, ÖDK, KDBK'da (Kıbrıs Dalma Batma Kuşağında) olacak depremler özellikle tarım alanları ile deniz kıyısındaki dikintileri göçertebilir.
Bitlis ili ilçeleriyle 1. derece sarsım bölgesidir. Kavakbaşı, KAK, VAN, BBK (Bitlis Bindirme Kuşağı) depremlerinden etkilenir. Ahlat ile Tatvan, Bitlis içi M6,4'e kadar sarsıntıları çok uzun aralarla üretir. Dağlık kesimlerdeki yapılar güvenlidir.
Şanlıurfa Bozova ile Harran Kırıkları, ayrıca DAK ile ÖDK etkisindedir. Başkent odaklı M6,4'e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olur. Tüm ilçeleriyle 3 ile 4. derece deprem bölgesinde olup çok güvenlidir.
Siirt ile Şırnak illeri BBK (Bitlis Bindirme Kuşağı) etkisindedir. Hakkari ile Van'daki depremlerle sarsılır. En büyük depremi Pervari'de 1884'de M6,1'dir. Güvenlidir.
Bingöl 1. derece deprem bölgesidir. Karakoçan, KAK, DAK, BBK etkisindedir. Karlıova 20-30 yılda bir M5,5 ile M7,2 arası deprem üretebilir. Başkenti M6,9'a Yeşilbaşak M6,0'a dek sarsıntı üretebilir. KAK ile DAK'ın kavşağında olduğundan Türkiye'nin en çok sarsılır ilidir.
Muş ili, Süphan, Malazgirt, BBK, KAK, DAK etkisinde M6,9'a dek sarsıntı üretir. Başkenti güvenlidir. Malazgirt, Varto, Bulanık M6,9'a gebedir. 25 ile 60 yılda bir depreşir. Tarım alanlarında yapılaşmadan kaçın. Kilis içi en çok M5,2 üretir. İl, ÖDK, KAK, KDBK, BBK etkisinde sarsılan 3. derece güvenli bir deprem bölgesi içinde yer alır. Ovalardan kaçının.
Mardin, Karacadağ kırığının etkisindendir. DAK, ÖDK, BBK etkisinde sarsılan il, Türkiye'nin sarsım bakımından en güvenli illerinden biridir. Osmaniye ili, DAK, ÖDK ile KDBK etkisi altında 1. derece deprem kuşağında olmasına karşın, Bahçe ile Osmaniye odaklı ürettiği en büyük deprem M5,8'i geçmez.
Saydığım süreksizlerin ürettikleri depremlerin etkisinde sarsılır. Düzlük, tarım alanlarında yapılaşmaması gerekir.