Arkeologlar kazı yaparken buldular! Tılsımlı olduğu düşünülüyor: Kimse yanına yaklaşamıyor

Arkeologlar kazı yaparken buldular! Tılsımlı olduğu düşünülüyor: Kimse yanına yaklaşamıyor

Türkiye’nin birçok bölgesi tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu iken Silifke’de bulunan o detay dikkatleri üzerine çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yürütülen 13. dönem kazı ve restorasyon çalışmaları esnasında yeni bulgular elde edildi. İşte detaylar…

Mersin'in Silifke ilçesinde, 185 metredeki tarihi tepe üzerinde yer alan Silifke Kalesi'nde devam eden kazılarda dikkat çekici bir buluntuya rastlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen 13. dönem kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında, Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen tılsımlı bir mezar tableti gün yüzüne çıkarıldı.

arkeologlar-kazi-yaparken-buldular-tilsimli-oldugu-dusunuluyor-kimse-yanina-yaklasamiyor-5.jpg

BİZANS DÖNEMİ'NE AİT TILSIMLI MEZAR TABLETİ

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki 25 kişilik arkeoloji ekibinin yürüttüğü çalışmalarda, caminin çevresindeki kazılarda tılsımlı bir mezar tableti bulundu. Ekipler, mezar tableti üzerindeki incelemelere devam ediyor.

arkeologlar-kazi-yaparken-buldular-tilsimli-oldugu-dusunuluyor-kimse-yanina-yaklasamiyor-4.jpg

Prof. Dr. Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu buluntunun sadece bir şehir yapısı değil, aynı zamanda tılsımlı ve korunma amaçlı bir özellik taşıyan bir mezar yapısına işaret ettiğini belirtti. Boran, "Tablet, Bizans Dönemi'nde yapı ya da mezarı kötülükten korumak amacıyla yapılmış bir sihirli nesne olarak değerlendirilmekte. Bu buluntu, hem bölge hem de Anadolu tarihi açısından önemli bir veri sunuyor" dedi.

arkeologlar-kazi-yaparken-buldular-tilsimli-oldugu-dusunuluyor-kimse-yanina-yaklasamiyor-3.jpg

MODERN NAZAR BONCUĞU BENZERİ KORUYUCU NESNE

Kazı ekibinin bulduğu bu tablet, modern çağın nazar boncuğu gibi kötülüklerden korunma amacı taşıyan bir nesne olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Boran, bu tür malzemelerin İlk Çağ'dan itibaren kullanıldığını ve tabletin Silifke Kalesi'nde bulunmasının tarihi bağlamda ne denli önemli bir veri sunduğunu vurguladı.

arkeologlar-kazi-yaparken-buldular-tilsimli-oldugu-dusunuluyor-kimse-yanina-yaklasamiyor-2.jpg

Silifke Kalesi'ndeki bu heyecan verici buluntu, arkeologlar ve tarihçiler için yeni araştırma fırsatları sunarken, bölgenin zengin tarihine dair önemli ipuçları da sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN