Resmi Gazete’de yayımlandı: O araçları kapsıyor! O tarihten sonra zorunlu oluyor, takmayana ceza yağacak

Resmi Gazete’de yayımlandı: O araçları kapsıyor! O tarihten sonra zorunlu oluyor, takmayana ceza yağacak

Ticari araç sahipleri artık bu düzene uyacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte ticari araçların vergi kaçırmasının önüne geçilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu. O tarihten itibaren taktırmayanlara büyük cezalar geliyor. İşte tüm detaylar…

Trafikteki araçlardan elde edilen vergi gelirlerinin daha etkin bir şekilde toplanabilmesi amacıyla yeni bir düzenleme imza atan Gelir İdaresi Başkanlığı, yakıt alan araçların plakalarının otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz'a işleyecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kısa süre içerisinde devreye alınacak. İşte tüm detaylar…

TAŞIT TANIMA BİRİMİ (TTB) NEDİR?

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu bir sistem haline getirilen UTTS akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyacaktır. Bu kapsamda fatura ve fişlerde bu plaka bilgilerinin yer almasını sağlayacak düzenleme ile birlikte araç plakalarının sisteme elle girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması da sona erecek.

Taşıt tanıma birimi nedir, nasıl alınır? Taşıtlarda TTB nedir? Taşıt tanıma sistemi zorunlu mu? - İstiklal Gazetesi | Günlük Siyasi Gazete ve Son Dakika Haberleri

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçilebilmesi ve vergi kaybının önlenebilmesi amacıyla alınan Bu karar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen yerli ve milli bir sistem olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) tüm altyapı çalışmalarını sürdürülüyor.

TAKTIRMAYANA CEZA GELİYOR

Araç sahipleri için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) tüm araçlar için uygulanması zorunlu bir sistemdir. İş yerine ait veya kiralanmış ticari araçlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB sistemini taktırmış olması gerekiyor. Bu tariften sonra taktırmayan araçlar 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla trafiğe çıkamayacağı gibi trafik cezaları ile de karşı karşıya kalacak.

Araçlarda zorunlu hale geliyor! Taşıt Tanıma Birimi (TTB) nedir?

HANGİ TAŞIT TİPLERİ UTTS KAPSAMINDA YÜKÜMLÜ KILINDI?

Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklama doğrultusunda UTTS Tebliği ile en geç 31.12.2024 tarihine kadar,

  • kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması,
  • akaryakıt istasyonu işleten mükelleflere ise en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takılması zorunluluğu getirilmiştir.
  • UTTS yükümlüsü olmayan bireysel taşıt sahipleri gönüllü olarak UTTS’ye kaydolarak hizmet alabileceklerdir.

UTTS KİMLER İÇİN ZORUNLU?

UTTS, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefleri için zorunlu bir uygulamadır. Yalnızca akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden mükelleflerin dahil edildiği bu sistem vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşların işte kullandıkları işletmeye ait veya kiralama yoluyla edinilen taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB)’ni 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırması zorunlu tutuldu. Bunun yanı sıra UTTS mükellefleri, akaryakıt harcamalarını vergi indirimine konu edebilmek için akaryakıt alışverişlerinin UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde düzenlenen satış fişini beyan etmek zorunda olacaklar.

Yeni Düzenleme: Araçlarda Taşıt Tanıma Birimi Zorunluluğu Başlıyor! - Bolu Gündem

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıt bulunurken bunlardan yaklaşık 8 Milyon aracın akaryakıt harcamalarına gider göstererek vergi indirimi hakkından yararlandığı görülmektedir. UTTS, trafiğe kayıtlı 29 milyon araçta yalnızca 8 milyon aracı ilgilendiren bir düzenlemedir.

DÜZENLEMENİN AMACI NEDİR?

Mevcut düzende akaryakıt satışlarının yapılması ile birlikte araç plaka bilgisi istasyon görebilirleri tarafından elle girilmektedir. Plaka bilgisinin sistemi elle girilmesi durumundan ortaya çıkan usulsüz fatura oluşturmasına yönelik önlem amacıyla uygulanmaktadır. Her yıl yaklaşık 15 milyar TL'ye yakın vergi kaybı oluşurken UTTS plaka bilgisini sisteme girişini otomatik hale getirerek vergi kaybının önüne geçecektir.

SÖKÜLÜRSE TEKRAR TAKILABİLİR Mİ?

TTB’lerin araçtan sökülmesi durumunda tekrar kullanılamayacağı belirtilirken yeniden taktırılması gerektiği aktarıldı. Araçların sahiplik veya plaka bilgilerinin değişmesi durumunda TTB takılması gerekmektedir. Ulusal taşıt tanıma sistemine ilişkin düzenleme 5 Ekim 2023 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayınlandı.

Akaryakıt sektöründe UTTS dönemi - Gaziantep Haber | Telgraf Gazetesi

Tebliğ doğrultusunda kiralama yoluyla elde edilen veya işletmeye dahil olan taşıtların 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırması zorunlu hale getirildi. Bunun yanı sıra akaryakıt istasyonlarını işleten mükellefler için taşıt tanımı okuyucu cihazı taktırılması da zorunludur.

TAŞIT TANIMA BİRİMİ NEREDEN ALINIR?

Her aracın taktırması zorunlu hale getirilen bu sistemin montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilen taşıt montaj firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Bu firmalar arasında Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt Tanıma ve/veya Takip Sistemleri Montaj Servisleri yer alıyor.

Sistemin işleyişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ve Darphane ve Damga Matbaa Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi üzerinden detayları öğrenebilecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN