Anız yangınından sağ kurtulanlar korku dolu anları anlattı: 40 metre daha koşabilselerdi...

Anız yangınından sağ kurtulanlar korku dolu anları anlattı: 40 metre daha koşabilselerdi...

Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan anız yangınından sağ kurtulanlar dehşet anlatını anlattı. Alevlerin saniyede 200 metre ilerlediğini ifade eden Şemdin Demir, "40 metre kadar daha koşabilseydiler kendilerini soğan tarlasına atıp yanmazlardı." dedi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı kırsal Köksalan Mahallesi’nde 20 Haziran saat 22.15 sıralarında başlayan anız yangını, hızla yayılarak Bağacık ve Yazçiçeği mahalleleri ile Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ, Yetkinler ve Şenyuva mahallelerine sıçradı.

Yangın felaketinde 14 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi ise yangından etkilendi.

844513.jpg

'ALEVLER SANİYEDE 200 METRE İLERLİYORDU'

Yangından sağ kurtulan Davut Demir ile Şemdin Demir dehşet anlarını anlattı. Yangında 9 akrabasını kaybeden Şemdin Demir, yangın gecesi ikamet ettiği Yücebağ köyünden Köksalan Mahallesi’ne akrabalarıyla gidip alevleri söndürmeye çalıştıklarını söyledi.

9526345.jpg
Şemdin Demir

Alevlerin saniyede 200 metre ilerlediğini dile getiren Şemdin Demir, "Gece saat 22.00 sıralarında Köksalan Mahallesi tarafında yangın çıktığını gördük. Biz de yardıma gidelim diye o mahalleye gittik. O gece bayağı rüzgar vardı. O kadar şiddetliydi ki rüzgar daha artık arpa ve buğdayların yanmasını boş verdik. İnsanlar ve hayvanlar yanmasın diye ekinleri boş verdik. Biz de alevlerin ortasında kalan amca çocuklarım olan çobanları kurtarmaya gittik. Onları kurtarmaya çalışırken rüzgar ters yöne doğrulup yangın aniden bize doğru gelmeye başladı. Alevler saniyede 200 metre ilerliyordu. Hortum alevleri arasına alıp öyle ilerliyordu. Çok şiddetliydi. Yangından kaçarken zaten artık olan oldu. Kimisi kurtuldu kimisi hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı.

321545.jpg

'40 METRE DAHA KOŞABİLSELERDİ YANMAZLARDI'

Kendi köylerinden sadece amacının oğlu Abdulrezzak Demir'in (50) hastanede tedavi gördüğünü ifade eden Demir, "Diğer akrabalarımızın hepsi hayatını kaybetti. Bizim akrabalar Köksalan köyündeki çobanları ve koyunları kurtarmak isterken rüzgarın etkisiyle onlar da alevlerin arasında kaldı. 40 metre kadar daha koşabilseydiler kendilerini soğan tarlasına atıp yanmazlardı." diye konuştu.

9526342.jpg

'BİR TEPEDEN DİĞER TEPEYE SIÇRIYORDU'

Yangının çok hızlı yayıldığını ifade eden Demir, "Yangın bir tepeden diğer tepeye sıçrıyordu. Yavaş yavaş gitmiyordu. Rüzgar o kıvılcımları 500 metre ileriye atıyordu. Yangın yaklaşık 20 dakikada her yere yayıldı." dedi.

'GECE RESMEN GÜNDÜZE DÖNMÜŞTÜ'

Yaralı Abdulrezzak Demir'in ağabeyi Davut Demir (48) ise, rüzgar nedeniyle alevlerin sürekli yön değiştirdiğini aktardı. Yangın esnasında damda uyuduklarını söyleyen Demir, "O gece saat 9 gibi aşırı bir rüzgar vardı. Düşünün öyle bir rüzgardı ki çocuklarımı düşmesin diye tutuyordum. O gece yıldırımlar Diyarbakır iline bağlı komşu mahallemiz olan Köksalan tarafına düşüyordu. Daha sonra Köksalan köyüne doğru baktığımda gece resmen gündüze dönmüştü." şeklinde konuştu.

9526341.jpg
Davut Demir (48)

'ALEVLER RÜZGARDAN SÜREKLİ YÖN DEĞİŞTİRİYORDU'

Köydekilerin panik yapmaya başladığını söyleyen Demir, "Biz de köylüler olarak o ateşi söndürmek için Köksalan Mahallesi’ne gittik. Biz yardıma gitmesek ateş bizim ekinlere de sıçrar diye gittik. Normalde de hangi köyde anız yangını çıksa yardıma gidiyoruz. Aşırı rüzgar nedeniyle alevler sürekli yön değiştiriyordu. Ben de o anı gördüğümde herkese arabalara binin kaçın dedim. Biz arabaya biner binmez ateş rüzgardan havadan yayılmaya başladı. O esnada bir taksi alevlerin içinde kaldı. Yardım edeyim derken ben alevlerin arasında kalacaktım. Ben de traktöre binip durmadan çıktım alevlerin arasından." ifadelerini kullandı.

9526344.jpg

'ELEKTRİK DİREKLERİNİN ALTINDA CESETLER BULDUK'

Köksalan köyüne vardığında cesetleri aramaya başladıklarını dile getiren Demir, "Çünkü tepeden köye giderken ellerinde ışıkla gezen çok insan vardı alevlerin arasında. Tahmin ettik onların hayatını kaybettiğini. Daha sonra dumanların azalmasını bekledik. Dumanın etkisini biraz kaybetmesiyle yanan tarlalarda cesetleri aramaya koyulduk. Arasında az mesafe olan birçok ceset bulduk. Kimisinin cesedi de elektrik direklerinin altındaydı. Onlar da büyük ihtimalle elektrik direğine çıkıp o alevlerin ısısına dayanamayıp düşenlerdir." dedi.

9519070.jpg

'KENDİNİ SOĞAN TARLASINA ATMASA KURTULAMAZDI'

9 akrabasını kaybeden Davut Demir, hepsinin yakın akraba olduğunu ve yan yana gömüldüklerini belirterek, "Yaralanan biri de ağabeyimdir. Kendisi şu an Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görüyor. Ağabeyim Abdurrezak Demir, o gece traktör sürerken alevlerin arasında kalıyor. O esnada traktörün kenarlarından alevler koluna, başına, ve karın bölgesine sıçrıyor. Daha sonra alevlerden kendini çıkarıp soğan tarlasına atıyor. Yoksa o da kurtulmazdı." diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN