Anaokullarında velilere şok eden tuzak! Böylesi şeytanın aklına gelmez: O testi sakın yaptırmayın

Anaokullarında velilere şok eden tuzak! Böylesi şeytanın aklına gelmez: O testi sakın yaptırmayın

Anaokullarında velilere şok eden tuzak ortaya çıktı. Velilerin dikkatini çekmek ve kayıt almak isteyen anaokulları başlattıkları bu oyunlarla kayıt sayısını artırsa da yapılan uygulamanın çocuk üzerindeki zararı oldukça büyük…

Son yıllarda, anaokulları çocukların bilişsel ve motor gelişimlerini desteklemek amacıyla velilerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Ancak bazı anaokulları, çocuklara IQ testleri uyguladığını iddia ederek, velileri çocuğunun 'üstün zekalı' olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Bu uygulamanın gerçekte ne kadar sağlıklı olduğu konusunda uzmanlardan önemli uyarılar geldi.

ANAOKULLARINDA IQ TESTİ YAPMAK ETİK DEĞİL

Uzmanlara göre, anaokullarında çocuklara IQ testleri yapılması kesinlikle uygun değil. Çocuk Psikoloğu Zeynep Kaynak, bu tür testlerin çocukların gelişimsel dönemlerinde yapılmasının sakıncalı olduğunu belirtiyor. Kaynak, “Bu çağdaki çocukların üstün zekâ testleriyle etiketlenmesi ailenin çocuğu belirli bir şekilde görmesine neden olabilir” diyor ve bu uygulamanın etik olmadığını vurguluyor. Zeynep Kaynak, IQ testlerinin ilkokul çağında yapılmasının daha uygun olduğunu ifade ediyor.

anaokullarinda-iq-testi-tuzagi-1.jpg

ÇOCUĞA ETİKETLEME ZARARLI OLABİLİR

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doktor Yelda Tan, üstün zekâlı çocuklara yönelik etiketlemenin zararlı olabileceğini belirtiyor. Tan, “Çocuğa 'Sen çok değerlisin, üstün zekâlısın' gibi ifadeler kullanmak, çocuğun tüm gelişimsel alanlarına zarar verebilir. Çocuğun doğal gelişim sürecini etkilemek yerine, ona normal bir ortam sunmak daha iyidir” diyor.

GELİŞİM TESTLERİ İLE IQ TESTLERİ ARASINDAKİ FARK

Uzman Psikolog Gül Demiray, zekâ testleri ile gelişim testlerinin sıklıkla karıştırıldığını belirtiyor. Demiray, “Zekâ testleri, okul ortamında değil, klinik ortamda ve uzman psikologlar tarafından uygulanmalıdır. Aileler, gelişim testleri ile IQ testlerini karıştırabiliyor. Oysa IQ testleri, genellikle 6 yaş ve sonrasında yapılmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

anaokullarinda-iq-testi-tuzagi.jpg

ANAOKULLARININ UYGULAMALARINA DİKKAT EDİN

Veliler, çocuklarının anaokulunda IQ testi yaptırıldığını duyduklarında dikkatli olmalıdır. Bu tür testlerin çoğu zaman güvenilir olmadığını ve çocuğun gelişim sürecini olumsuz etkileyebileceğini unutmamalıdır. Çocukların sağlıklı gelişimleri için gelişimsel değerlendirmeler ve uygun yaşlarda yapılan testler daha etkili ve güvenilirdir.

Anaokullarında IQ testi yapılması, çocukların gelişim süreçlerine zarar verebilir ve etik olmayan uygulamalara yol açabilir. Uzmanlar, bu tür testlerden kaçınılmasını ve çocukların doğal gelişim süreçlerinin desteklenmesini öneriyor. Çocukların sağlıklı ve dengeli bir gelişim göstermesi için, doğru yaşta ve doğru yöntemlerle yapılan testler ve değerlendirmeler önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN