AK Parti Grup Başkanı Güler'den Can Atalay açıklaması: Hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok

AK Parti Grup Başkanı Güler'den Can Atalay açıklaması: Hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok

AK Parti Grup Başkanı Güler, Meclis'te bugün yapılacak Can Atalay görüşmesiyle ilgili konuştu. Güler "AYM, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur. Böyle bir hükümle beraber bir sonuç tesis etmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle ilgili bugün toplanıyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un talebiyle oturumu AK Parti Başkanvekili Bekir Bozdağ yönetecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, olağanüstü toplantı yeter sayısı sağlanırsa görüşmeye katılacaklarını söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay için verdiği "milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayan Yargıtay kararı yok hükmünde" şeklindeki kararını eleştiren AK Parti Grup Başkanı Güler "AYM, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur. Böyle bir hükümle beraber bir sonuç tesis etmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

'AYM, ANAYASAYA AÇIKÇA AYKIRI İŞLEM TESİS ETMİŞTİR'

Güler'in açıklaması şöyle

"Ortada bir karar yok. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. Bu karar Anayasa Mahkemesi'nin buna benzer verilen kararları maalesef kendi içtihatından kopmuştur. Anayasa Mahkemesi, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. AYM kendi içtihatını yok saymıştır, anayasanın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir.

Böyle bir hükümle beraber bir sonuç tesis etmek mümkün değildir. Biz olağanüstü toplantı yeter sayısı sağlanırsa gireceğiz bu açıklamalarımızı söyleyeceğiz."

NE OLMUŞTU?

Daha önce iki kez hak ihlali kararı veren AYM, son kararında Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu belirtmişti. Bunun üzerine, TİP, CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DP ve EMEP milletvekilleri, Atalay’ın tahliye edilip yemin ederek görevine başlaması amacıyla olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştı. Çağrıda, AYM kararlarının bağlayıcılığına dikkat çekilerek, Atalay’ın durumu üzerinden Türkiye’nin anayasal niteliklerini tehdit eden ve devlet krizine dönüşen bu sürecin TBMM tarafından ele alınması gerektiği belirtmişti. Muhalefet partilerinin TBMM’ye yaptığı olağanüstü toplanma çağrısına Meclis Başkanlığı’ndan olumlu yanıt geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN