Ahmet Davutoğlu: Bahçeli'nin çıkışı devlet stratejisiyle desteklenmeli

Ahmet Davutoğlu: Bahçeli'nin çıkışı devlet stratejisiyle desteklenmeli

Ahmet Davutoğlu, TBMM Grup Toplantısı'nda, Bahçeli’nin Kürt sorununa ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Davutoğlu, Bahçeli’nin etnik ve kültürel çeşitliliğe dair yaklaşımını önemli bulduğunu belirterek, “Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir; Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa Kürt değildir” sözlerine destek verdi. Davutoğlu, Kürt meselesinde bu çıkışın bir devlet stratejisiyle desteklenmesi gerektiğini savundu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a net bir duruş sergilemesi çağrısında bulundu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin ortak düzenlediği TBMM Grup Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında savunma sanayi, Kürt meselesi, Orta Doğu’daki gelişmeler ve Filistin-Doğu Türkistan konularına değinen Davutoğlu, dikkat çeken mesajlar verdi.

'SAVUNMA SANAYİ OLMADAN BAĞIMSIZLIK MÜMKÜN DEĞİL'

Davutoğlu, konuşmasında savunma sanayisindeki yerlilik ve bağımsızlık vurgusu yaparak, Türkiye’nin son yıllarda bu alanda kaydettiği ilerlemelere dikkat çekti. TUSAŞ’a yapılan saldırıyı hatırlatan Davutoğlu, Türkiye’nin savunma sanayisinde yaşadığı beyin göçüne de değindi. Mühendislerin yurt dışına gitmek zorunda kalmasını büyük bir tehlike olarak nitelendiren Davutoğlu, şunları söyledi:

“Bu mühendisleri kaybetmeye devam edersek, bir müddet sonra savunma sanayimizin özgün ve yaratıcı niteliği kaybolur. Bu mühendisler, Türkiye’de araştırma imkanlarından ve hak ettikleri maddi manevi destekten yoksunlar. Başka ülkelere çalışmaya gitmek zorunda kalıyorlar, bu da bizim beka meselemizdir”

'SAYIN CUMHURBAŞKANI, BU MESELEDE NET BİR DURUŞ SERGİLEMELİ'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Kürt sorununa ilişkin açıklamalarını değerlendiren Davutoğlu, Bahçeli’nin Türkiye’deki etnik ve kültürel çeşitliliğe dair yaklaşımını önemli bulduğunu belirtti. Bahçeli’nin “Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir; Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa Kürt değildir” sözlerine destek veren Davutoğlu, Kürt meselesinde Bahçeli’nin yaptığı çıkışın bir devlet stratejisiyle desteklenmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da bu konuda çağrıda bulunan Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı, bu meselede net bir duruş sergilemeli. Toplumda ayrışmayı önlemek için bir ulusa sesleniş yapmalı ve devletin tutumunu açıklamalıdır” dedi.

Davutoğlu, Kürt-Türk kardeşliğinin korunmasının sadece Türkiye’nin değil, tüm Orta Doğu’nun barışına katkı sağlayacağını ifade etti.

'TÜRKİYE BU COĞRAFYADA, BARIŞ TEMELİNDE BİR ROL OYNAMALI'

Davutoğlu, Orta Doğu’daki gelişmelere geniş yer ayırarak, İsrail’in bölgedeki böl ve yönet stratejisini eleştirdi. Bu stratejinin Kürtler, Türkler, Araplar ve İranlılar arasındaki çatışmaları tetiklediğini belirten Davutoğlu, Türkiye’nin halklar arasındaki kardeşliği ve barışı koruma rolü üstlenmesi gerektiğini ifade etti. “Türkiye olarak bu coğrafyada, halkların kardeşliği ve barış temelinde bir rol oynamamız gerekiyor” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin bölgedeki sorunları çözmede aktif bir aktör olması gerektiğini belirtti. Davutoğlu, Türkiye’nin dış güçlerin arabuluculuğuna ihtiyaç duymadan bölge halklarıyla ilişkiler geliştirebileceğini vurguladı.

'KERKÜK’TEKİ TÜRKMEN NE KADAR SOYDAŞIMIZSA ERBİL’DEKİ KÜRT DE O KADAR SOYDAŞIMIZDIR'

İsrail'in stratejisinin Orta Doğu halklarını birbiriyle çatıştırmak olduğunu söyleyen ve bu yüzden Kürt meselesini "kaşımak" istediğini belirten Davutoğlu, Kürt meselesinin parçalanarak değil daha büyük birlikteliklerle çözüleceğini ifade etti ve şunları söyledi:

"Cumhuriyetimizi oluşturan bütün etnik ve mezhebi unsurların yurtdışındaki temsilcileri bizim soydaşımızdır, kardeşimizdir, tarihdaşımızdır. Sancak'taki bir Boşnak, Çeçenyada'ki bir Çeçen, Bakü'deki bir Azeri, Kerkük'deki bir Türkmen ne kadar soydaşımızsa Erbil'deki bir Kürt de o kadar soydaşımızdır. Ancak böyle bakarsak bu Orta Doğu halklarını birbirine kardeş kılarız."

'FİLİSTİN HALKININ MÜCADELESİ, İSLAM DÜNYASI İÇİN ONUR MESELESİDİR'

Konuşmasda Filistin ve Doğu Türkistan meselelerine de değinen Davutoğlu, Türkiye’nin bu konularda net bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti. Filistin davasına olan desteğini yineleyen Davutoğlu, İsrail’in Gazze üzerindeki baskılarını kınadı ve Filistin halkının mücadelesini tüm İslam dünyası için bir onur meselesi olarak nitelendirdi.

Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine de dikkat çeken Davutoğlu, “Doğu Türkistan, Gazze gibi bizim için bir onur ve insanlık meselesidir” diyerek, Uygur Türkleri’nin yaşadığı hak ihlallerinin dünya gündeminde daha fazla yer bulması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, grup toplantısının ardından TUSAŞ’a geçmiş olsun ziyaretinde bulunacağını belirterek, Türkiye’nin stratejik savunma sanayi kurumlarının korunması gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN