Ağustos ayında tohum Ekim ayında altın oluyor! Kilosu 400 bin TL olsa da talep hiç azalmıyor

Ağustos ayında tohum Ekim ayında altın oluyor! Kilosu 400 bin TL olsa da talep hiç azalmıyor

Ağustos ayında toprakla buluşuyor Ekim ayında altın olarak toplanıyor. Kilosu 400 bin TL olsa da talebi hiç azalmıyor. Mucize bitki olarak biliniyor hem rengi hem de kokusuyla çiftçiye bol kazanç sağlıyor. İşte tüm detaylar…

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde mucize bitki olarak bilinen safranda hasat dönemi hızla devam ediyor. Geçtiğimiz sene kilosu 320 bin TL'den satılan bitki bu yıl 400-450.000 TL'den satılıyor. Ağustos ayında toprakla buluşan tohumlar ekim-kasım ayında mor renkli ve hoş kokusuyla 15-30 santim uzunluğuna kadar ulaşıyor. İlçede 44 çiftçi 100 dekarlık alanda safran yetiştiriciliği yapıyor.

HER ALANDA KULLANILIYOR

Yetiştirilen safran boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Üreticilerin hasat mesaisi hızla devam ederken bu bitki ağırlığının 100.000 katına kadar ürünleri sarıya boyayabilmektedir. 80.000 çiçekten Sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen Safran geçtiğimiz yıl 320 bin TL'den satıldı. Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili bulunan bitki ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgi görüyor.

Dünyanın en pahalı baharatı safran, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde çiçek açmaya başladı

BİTKİ DEĞİL TURİZM KAYNAĞI

Safran üreticiliği yapan İsmail Yılmaz, safran hastalığının yaklaşık 20 gün daha süreceğini belirtti. Havaların serinlemesi nedeniyle çiçeklerin erken açtığını belirten Yılmaz 27 dönüm de safran yetiştirdiğini söyledi. 20 kilogramın üzerinde bir hasat beklentisi olduğunu belirten Yılmaz, “2023'te 320 bin liradan sattık kilogramını, 2024'te bu 400-450 lira olacak." dedi.

Safranın yalnızca bir bitki olmaktan çıkıp turizmin yeni destinasyonu haline geldiğini ifade eden Yılmaz, safran meraklısı çok insan olduğunu söyledi. Safranbolu'nun turizm açısından yeterli misafiri ağırladığını belirten Yılmaz, safran tarlalarını görmek isteyen vatandaşlar sayesinde turist sayısının da arttığını aktardı.

Safranbolu'da safran çiçeklenmesi erken gerçekleşti

Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan Safran dünyada bilinir hale gelirken Bunun etkisi büyük bir şekilde kentin turizmine de yansıdı. İlçede safran görmeye gelen çok fazla misafir olduğuna değinen Yılmaz, gelen kişilerin birkaç gün kalıp kendileriyle birlikte çiçek toplayarak fotoğraf çekildiğini dile getirdi.

9 YILDIR ÜRETİM YAPIYOR

Yerli ziyaretçilerin de safran tarlalarına yoğun bir ilgi gösterdiğini belirten Yılmaz, tur programlarında Ekim ve Kasım aylarında safran hasadının da eklendiğini vurguladı. 9 yıldır Safran üretimi yaptığını belirten Yılmaz, 45-50.000 kişinin tarlayı ziyaret ettiğine değindi.

Karabük'te safran hasadı yapıldı

Ankara'dan Safran tarlasını gezmek için gelen Emre Yağlı ilk kez böyle bir deneyim yaşadığını belirterek doğa ile iç içe güzel bir ortam oluştuğunu Alışık olmadığı güzel renklerin burada çok güzel bir deneyim sağladığını aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN