Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li belediyelere yönelik konser soruşturmalarıyla ilgili, "Denetimden çekinmeye, telaşa gerek yok. Yargı tacizi değerlendirmesi şuursuz bir hareket" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beykoz Belediyesi'ne yönelik başlatılan konser harcamaları soruşturmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan incelemelerle ilgili "Denetimden çekinmeye, telaşa gerek yok" diyen Tunç, yargıya yönelik eleştirileri ise "şuursuz bir hareket" olarak nitelendirdi.
'DENETİMDEN ÇEKİNMEYE GEREK YOK'
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, belediyelerin Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından denetime tabi olduğunu hatırlattı. İncelemelerin yasal bir süreç olduğunu belirten Tunç, şu ifadeleri kullandı:
- “Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İBB’nin özellikle organizasyonlarına ilişkin bir inceleme başlatıldı. İçişleri Bakanlığı müfettişlerini gönderdi, şu anda incelemeler yapılıyor. Belediyeler ve diğer kamu idareleri bu denetimlere tabidir. Bu nedenle denetimden çekinmeye gerek yok. Eğer bir eksik veya kusur yoksa telaşlanacak bir durum da yok.”
'SUÇLULUK TELAŞINA GEREK YOK'
Tunç, belediye başkanlarının yargıya yönelik eleştirilerine de yanıt verdi. Müfettişlerin incelemelerinin olağan bir süreç olduğunu vurgulayan Tunç, şu değerlendirmelerde bulundu:
- “Bir denetim sürecinde telaşlanmaya gerek yok. Eğer müfettiş bir konu hakkında araştırma yapıyorsa, gerekli cevapları verirseniz zaten bir sorun yaşamazsınız. Ancak bu süreçte suçluluk telaşı gibi bir tavır sergilemek doğru değil.”
'YARGI TACİZİ ELEŞTİRİSİ ŞUURSUZLUKTUR'
Tunç, bazı belediye başkanlarının yargıya yönelik “yargı tacizi” ifadelerini kullanmasını eleştirerek, bunun hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti:
- “Yargı tacizi ne demek? Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Yargı bağımsız ve tarafsızdır, hiçbir kişiden veya kurumdan talimat almaz. Yargının başlattığı bir soruşturmayı ‘taciz’ olarak nitelendirmek şuursuz bir harekettir. Kamu yöneticileri, özellikle belediye başkanları, yargıyla ilgili konuşurken daha dikkatli olmalı.”
'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ENDEKSİ ÜZERİNDEN YORUM YAPMAK HADDİ DEĞİL'
Bazı belediye başkanlarının hukukun üstünlüğü ve yargı süreçleriyle ilgili eleştirilerini de değerlendiren Tunç, bu tür açıklamaların kamuoyu tarafından sorgulanacağını ifade etti. Şu ifadeleri kullandı:
- “Belediye başkanlarının yargıyla ilgili haddini aşan yorumlar yapması kabul edilemez. Hukukun üstünlüğü endeksiyle ilgili değerlendirme yapmak ne hakları ne de sorumluluklarıdır. Böyle ifadeler, ‘gizlenecek bir şey mi var?’ sorusunu kamuoyunun aklına getirir. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda her kesimin dikkatli olması gerekir.”
Adalet Bakanı Tunç, Türkiye’de yargı sisteminin işleyişine dikkat çekerek, “25 bin hakim ve savcımız var. Her biri bağımsız bir şekilde görev yapıyor. Yargı süreçlerine güven duyulması, hukukun üstünlüğü açısından son derece önemlidir” dedi.