Evliya Çelebi'nin seyahatnamesine bile konu olan bu lezzet tam 500 yıldır sofraları süslüyor. Saray halkının gözde yemekleri arasında yer alan bu lezzet pişme süresi ile birlikte dünyanın en uzun sürede pişen yemek unvanını da elinde tutuyor. Mide dostu olmasının yanı sıra düğün yemeği olarak da yapılan bu lezzet dünyaya yayılıyor.
İskilip Belediyesi tarafından yapılan başvuru ile birlikte 19.04.2010 tarihinde mahreç işaretli tescil alan İskilip dolması Türk Patent Kurumu tarafından onaylandı. Çorum İskilip'e ait coğrafi işareti bulunan bu lezzet dünyanın en uzun pişen yemeği olarak da kayda geçti.
DÜNYANIN EN UZUN SÜREDE PİŞEN YEMEĞİ OLDU
Farklı kültürlerde birbirlerine özgü farklı lezzetler yer alırken milletlerin karakteristik özelliğini yansıtan bu tat Orta Asya'dan bu yana tüketilen en önemli yiyeceklerin başında yayılıyor. Çorum'un İskilip ilçesine özgü düğün bayram gibi özel günlerde yapılan bu tat Osmanlı mutfağında da sevilerek tüketiliyordu.
Pilav görünümlü bir dolma olduğu belirtilen ve rivayete göre Fatih Sultan Mehmet döneminde yeniçeriler tarafından sıkça tüketilen bu lezzet Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde de Saray yemeği olarak yer alıyor.
PİŞENE KADAR KOKUSUYLA ACIKTIRIYOR
Çankırı Karatekin Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Abdulselam ARVAS “GEÇMİŞTEN BUGÜNE GELENEKSEL BİR LEZZET: İSKİLİP DOLMASI” adlı eserinde Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde atıfta bulunduğu İskilip dolması konu aldı. İskilip de yaşatılan Saray yemeği kız-erkek tarafının karşılıklı yaptığı düğünlerin ve büyük davetlerin geleneksel alana yemeği olarak sunuluyor.
Yaklaşık 12 saatte pişer ve dünyanın en uzun sürede pişen yemeği unvanına sahip olan bu lezzet büyük bir bakır tencerede ya da kazanda yapılmaktadır. Bez torbanın içerisinde karamelize soğan, pirinç ve teke eti pişirilerek hazırlanan İskilip dolması 500 yıllık Osmanlı geleneği olarak Çorum'un coğrafi işaretli lezzetleri arasında bulunuyor.