2000 yılı sonrası sigorta girişi olanlar dikkat! EYT'ye takılanlar için formül ortaya çıktı! Bu formülle erken emekli olabilirsiniz! İşte ayrıntılar...
Türkiye’de çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri olan emeklilik tarihi, yasaların sürekli değişmesi nedeniyle güncellenmektedir. Son dönemde yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, milyonlarca sigortalıya yaş şartı aranmaksızın emeklilik imkanı sunmuştur. Ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar bu fırsatı kaçırmış ve emeklilik yollarını aramaya devam etmektedir.
8 EYLÜL 1999 SONRASI SİGORTALILAR İÇİN ŞARTLAR
8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan çalışanlar için emeklilik şartları kadınlarda 58 yaş ve 7 bin gün prim, erkeklerde ise 60 yaş ve 7 bin gün prim olarak belirlenmiştir. Ancak, yasalarımız bu kişiler için erken emeklilik ve daha az primle emekli olma imkanları da sunmaktadır.
EMEKLİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Emekliliği belirleyen en önemli unsur, sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihtir. Ödenecek prim günü ve yaş şartı bu tarihe göre belirlenir. Ayrıca, hangi kurumdan daha çok prim ödediğiniz de önemlidir. SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı mensubu olmanız emeklilik tarihinizi belirleyen diğer etkenlerdendir. Birden fazla kurumdan sigortalı olanların hesaplaması farklılaşmaktadır.
ERKEN EMEKLİLİK İMKANLARI
Türkiye’de yasalar, belirli şartları sağlayan çalışanlara erken emeklilik imkanı tanımaktadır. İşte bu imkanlardan bazıları:
Çocuk Borçlanması: Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim kazanma hakkına sahiptir. Bu imkan, üç çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırmaktadır. Çocukları sigorta girişinden önce doğmuş olan anneler, bu süreyi kullanarak erken emekli olabilirler.
Askerlik Borçlanması: Erkek çalışanlar için askerlik süresi, hem yaşı geriye çekme hem de prim kazanma imkanı sağlamaktadır. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik, borçlanma yoluyla sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekmektedir. Bu sayede, en az bir yıl erken emekli olma şansı doğmaktadır.
Kısmi Emeklilik: 15 yıl ve 3600 günü dolduran çalışanlar, kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilirler. Bu yöntem, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerlidir. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için prim gün sayısı 4500’e, yıl şartı ise 25’e çıkmaktadır.
Malulen Emeklilik: İş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybeden çalışanlar, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. Bu durumda, en az 1800 gün prim ödemek yeterli olmaktadır.
Engelli Vergi İndirimi: En az yüzde 40 engellilik oranına sahip çalışanlar, vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmaksızın 15 yıl 3600 günden başlayarak emekli olabilirler. Engellilik oranına ve işe giriş tarihlerine göre bu süre 18 yıl 4680 güne kadar çıkabilir.
Yıpranma Hakkı: Ağır işlerde çalışanlar, madenciler ve gazeteciler gibi meslek grupları, sigortalılık sürelerine eklenen günler ve geriye çekilen sigorta giriş tarihleri ile emeklilik hakkı kazanabilirler.
Engelli Çocuğu Olan Anneler: Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenir. Bu süre, yaş şartından düşülmektedir.