Havalar soğudu. Solunum yolu hastalıkları arttı. Ancak böyle durumlarda hemen antibiyotiğe sarılmak çok yanlış. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Kıroğlu gribin tedavisinde antibiyotik kullanımının çok zararlı olduğunu söyledi.
Kış mevsimlerine girilmesiyle solunum yolu hastalıklarının fazlaca görülmeye başladığını söyleyen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mete Kıroğlu, “Bu dönemde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıkları sık görülüyor. Buna daha çok havalandırması iyi yapılmayan kapalı ve toplu kullanım alanlarında vakit geçirmek neden oluyor. Ancak hemen antibiyotik kullanmak yanlış. Önce doktora görünmek gerekiyor. Ayrıca üst solunum yolu hastalıklarında antibiyotik kullanmak çok zararlı. İşe yaramaması bir tarafa, gereksiz antibiyotik kullanımının da faydasından çok zararı vardır” diye konuştu.
MUTLAKA AŞI YAPTIRIN
Solunum yolu hastalıklarının havayla ve temasla bulaşabildiğini aktaran Kıroğlu, şunları anlattı: “Bu süreçte kapalı alanlarda çok vakit geçirilmemeli, mümkün olduğunca ortam iyi havalandırılmalı. Temiz havaya çıkılmalı, güneşten yeterince yararlanılmalı. Fiziksel aktivitelere ağırlık verilmeli. Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli. İyi ve dengeli beslenilmeli. Yeterince sıvı tüketilmeli. Grip aşısı mutlaka yaptırılmalı. Tüm bunlara karşın yine gribal enfeksiyona yakalanılmışsa iyi dinlenilmeli. Gribal enfeksiyon viraldir. Bu nedenle grip tedavisinde antibiyotik kullanılmamalı. Çünkü antibiyotikler bu virüslere karşı tedavide kullanılmaz. Bu tedavide gereksiz antibiyotik kullanımı boğaz ve bağırsaklardaki yararlı bakterileri öldürdüğü gibi virüsleri daha dirençli hale getirir. Yanlış antibiyotik kullanımına mutlaka dikkat edilmeli.”