Google lokasyon izleme özelliğini kapatmanız için size bir seçenek sunuyor ancak araştırma sonuçları Google'ın kullanıcının tercihine aykırı davrandığını ortaya koyuyor. Bu ayrıntıyı ise Princeton Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Politikaları Merkezi'nde doktora sonrası araştırmalarını yürüten Türk araştırmacı Güneş Acar ortaya çıkardı.
ZİYAHAN ALBENİZ / KARAR.COM
Princeton Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Politikaları Merkezi'nde doktora sonrası araştırmalarını yürüten Türk araştırmacı Güneş Acar, Associated Press (AP)'nin isteği üzerine gerçekleştirdiği araştırmada Google'ın kullanıcılar tarafından devredışı bırakılan lokasyon izleme seçeneğine rağmen kullanıcıları izlemeye devam ettiğini ortaya koydu.
Google Maps gibi bir uygulama kullanılmak istendiğinde, uygulamanın navigasyon özelliğini kullanabilmek için kullanıcıdan GPS verisine erişim izni talep ediliyor. Kullanıcı izin verdiği takdirde kullanıcının hareketleri lokasyon ve zaman bilgisi eklenerek Google tarafından kaydediliyor, üstelik bu veriler "timeline" adı verilen bir araç ile görselleştirilerek kullanıcıya sunuluyor.
Dakika dakika kullanıcı hareketlerinin kaydedildiği özellik gizlilik açısından da kimi endişeler doğuruyor. Geçtiğimiz yıl Kuzey Karolina'da polis yetkilileri bir cinayet mahalinde bulunan tüm şüphelileri tespit etmek için Google'ın tuttuğu bu verilere müracaat etmişti.
Google lokasyon izleme özelliğini kapatmanız için size bir seçenek sunuyor ancak araştırma sonuçları Google'ın kullanıcının tercihine aykırı davrandığını ortaya koyuyor.
Pazartesi günü yayınlanan araştırmaya göre kullanıcılar Lokasyon Geçmişi özelliğini hesap ayarlarından devredışı bıraksalar bile Google lokasyon bilgisi kaydına devam ediyor. Google Maps uygulaması her açıldığında, Android işletim sistemine sahip cihazların hava durumu güncelleme işlemi esnasında ve lokasyonla hiçbir ilgisi olmayan "çocuklar için bilim kiti" gibi aramalarda dahi Google kullanıcının lokasyon bilgilerini saklamaya devam ediyor.
Bu davranışı engellemek mümkün olsa da sıradan bir cep telefonu kullanıcısının epey uğraşması gerekiyor.
Google'ın Android işletim sistemini kullanan milyarlarca cihaz ve Google Maps isimli uygulamayı kullanan iPhone kullanıcılarının sorundan etkilendiği belirtiliyor.
Google lokasyon geçmişi tercihlerinizi değiştirmek ve silmek için hazırladığı destek sayfasında, özelliği devredışı bıraktığınız takdirde lokasyon bilginizin saklanmadığını ve tercihin Google hesabının kullanılacağı tüm cihazlarda geçerli olacağını belirtmesine rağmen, araştırma sonuçlarına göre tam tersi bir davranış sergiliyor.
Lokasyon Geçmişi özelliği kapatmak bir plasebo etkisi yaratıp kullanıcının görebildiği lokasyon geçmişine dair hazırlanan zaman çizelgesini iptal ediyor.
Google'ın lokasyon bilgisi kaydetme özelliğini tamamen kapatmak yetmiyor, lokasyon bilgisinin saklanmasını iptal etmek için Google Aktivitelerim (https://myactivity.google.com) sayfası üzerinden ayrıca Web and App Activity (Web ve Uygulama Aktiviteleri) olarak bilinen özelliğin de kapatılması yani "off" duruma getirilmesi gerekiyor. Kullanıcılar geçmişe dair lokasyon bilgisi vb tüm kayıtları Google Aktivitelerim panelinden silebiliyorlar.
Coğrafi bilgilerin, ürünleriyle etkileşimde bulundukları esnada kullanıcılara yerel arama sonuçları ve trafik durum tahminleri gibi yararlı hizmetler sunmada yardımcı olduğunu belirten Google yetkilileri açıklamalarının devamında aşağıdaki noktaları kaydediyorlar:
“Google'ın kullanıcıların deneyimini iyileştirmek için konumu kullanabileceği Konum Geçmişi, Web ve Uygulama Etkinliği ve cihaz düzeyinde Konum Servisleri dahil birkaç farklı yol vardır. Bu araçlar için açık tanımlamalar sunuyor, ayrıca kullanıcıların bu araçları diledikleri zaman açıp kapatmaları ya da geçmiş bilgilerini silebilmeleri için güçlü denetim özellikleri sağlıyoruz.”
Google'ın açıklamasından tatmin olmayan Virgina Eyaleti Senatörü Mark Warner, kurumsal pratik olarak kullanıcıların makul beklentileri ile uyuşmayan davranışların giderek yaygın hale geldiğini belirterek, durumu "sinir bozucu" olarak niteledi. New Jersey'den vekil Frank Pallone ise AP raporunun yarattığı farkındalık sonucu kullanıcı gizliliği ve data güvenliği konularını kapsamlı bir şekilde ele alan yasal düzenlemeler için çağrıda bulundu.
https://www.apnews.com/828aefab64d4411bac257a07c1af0ecb/AP-Exclusive:-Google-tracks-your-movements,-like-it-or-not