Göğe Bakalım şiiri kimin? İşte Masumlar Apartmanı’nda okunan şiirin sözleri

Göğe Bakalım şiiri kimin? İşte Masumlar Apartmanı’nda okunan şiirin sözleri

TRT ekranlarında yayınlanan Masumlar Apartmanı dizisinde Naci ve Safiye’nin çocukluk şiiri Göğe Bakalım’ın sözleri, izleyenleri derinden etkiledi. Göğe Bakma Durağı olarak bilinen Göğe Bakalım şiiri, ‘İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım’ sözleriyle b

Yayınlandığı her hafta izleyicisinin ekran karşısına kilitleyen Masumlar Apartmanı’nda okunan şiirin sözleri, sosyal medyada da trend oldu. Kullanıcılar, Turgut Uyar’a ait olan Göğe Bakma Durağı şiirini her mecrada paylaşıyor. ‘Bu evleri atla bu evleri de bunları da Göğe bakalım’ sözleri, diziyi izleyenleri alıp başka diyarlara götürdü…

GÖĞE BAKALIM ŞİİRİ KİMİN?

Aslında Göğe Bakma Durağı olan ve halk arasında ‘Göğe Bakalım’ olarak bilinen şiir, Turgut Uyar’a ait.

MASUMLAR APARTMANI'NDA OKUNAN ŞİİRİN SÖZLERİ

Göğe Bakma Durağı / Turgut Uyar

İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım
Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından
Bebe dişlerinden güneşlerden yanan otlarından
Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar
Şu aranıp duran korkak ellerimi tut
Bu evleri atla bu evleri de bunları da
Göğe bakalım

Falanca durağa şimdi geliriz göğe bakalım
İnecek var deriz otobüs durur ineriz
Bu karanlık böyle iyi afferin Tanrıya
Herkes uyusun iyi oluyor hoşlanıyorum
Hırsızlar polisler açlar toklar uyusun
Herkes uyusun bir seni uyutmam bir de ben uyumam
Herkes yokken biz oluruz biz uyumayalım
Nasıl olsa sarhoşuz nasıl olsa öpüşürüz sokaklarda
Beni bırak göğe bakalım

Senin bu ellerinde ne var bilmiyorum göğe bakalım
Tuttukça güçleniyorum kalabalık oluyorum
Bu senin eski zaman gözlerin yalnız gibi ağaçlar gibi
Sularım ısınsın diye bakıyorum ısınıyor
Seni aldım bu sunturlu yere getirdim
Sayısız penceren vardı bir bir kapattım
Bana dönesin diye bir bir kapattım

Şimdi otobüs gelir biner gideriz
Dönmeyeceğimiz bir yer beğen başka türlüsü güç
Bir ellerin bir ellerim yeter belleyelim yetsin
Seni aldım bana ayırdım durma kendini hatırlat
Durma kendini hatırlat
Durma göğe bakalım

TURGUT UYAR KİMDİR?

Edip Cansever, Cemal Süreya, Ece Ayhan, İlhan Berk gibi isimlerin bulunduğu ‘İkinci Yeni’ şiir akımının önemli şairlerinden olan Turgut Uyar, 4 Ağustos 1927 yılında Ankara’da dünyaya geldi, ilkokulu babasının memuriyetinden dolayı İstanbul ve Eskişehir’de okuyan Turgut Uyar, bir şiirindeki ‘İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım’ mısrasıyla, ‘insanların sahip olduğu güzelliklerin herkese eşit olarak pay edildiğini ve onları görebilmek adına çaba göstermeden, yalnızca başını kaldırıp bakmanın yeterli olduğunu’ paylaşıyor.

İlkokul senelerinde manzumeler yazmaya başlayan Turgut Uyar, Nedim, Hayyam, Tevfik Fikret, Yahya Kemal, Ahmet Haşim gibi önemli isimlerin eserlerini okudu.

Yatılı bir şekilde 1941 yılında Konya Askerî Ortaokuluna giren Turgut Uyar, Bursa Askeri Lisesinde eğitime başladı, 1947 yılında Askerî Memurlar Okulundan mezun olan Turgut Uyar, 1948 yılında personel subayı olarak ilk görev yeri Kars’ın Posof ilçesine (Ardahan) tayin oldu. Ardından Terme Askerlik Şubesine, oradan da Ankara’ya tayini çıkan Turgut Uyar, Ankara’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Dairesi Başkanlığında üsteğmen olarak görev yaptı.

goge-bakalim-siiri-kimin-iste-masumlar-apartmaninda-okunan-siirin-sozlerii.jpg

‘Yad’ adındaki ilk şiiri 1947 yılında Yedigün dergisinde yayımlanan Turgut Uyar, 1948 yılında Kaynak dergisinin açtığı bir şiir yarışmasında 2. oldu. Yarışmanın ardından, seçici kurulda yer alan şair-yazar Nurullah Ataç, birincilik adayının Turgut Uyar olduğunu duyurarak, ileride çok iyi bir şair olacağını anlattı.

İlk kitabı ‘Arz-ı Hal’ 1949 yılında Kaynak Yayınlarından çıkan Turgut Uyar, 1952 yılında ‘Türkiyem’ adındaki ikinci kitabını Nurullah Ataç’ın ön sözüyle yayımladı. Kitap, o ve sonraki zamanlarda ünlü şairlerinin kitaplarının yayımlandığı yayınevlerinden biri olan Varlık Yayınlarından çıktı.

Turgut Uyar’ın ‘Tütünler Islak’ kitabı 1963 Yeditepe Şiir Armağanı, Tomris Uyar’la beraber Lucretius’tan yaptığı ‘Evrenin Yapısı’ çevirisiyle 1975 Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü, ‘Kayayı Delen İncir’ 1983 Behçet Necatigil Şiir Ödülü, yeni şiirlerinin eklendiği ve tüm şiirlerini toplayan ‘Büyük Saat’ kitabıyla 1984 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Turgut Uyar, şiir dalında ‘Türkiyem’, ‘Arz-ı Hal’, ‘Tütünler Islak’, ‘Dünyanın En Güzel Arabistanı’, ‘Divan’, ‘Her Pazartesi’, ‘Kayayı Delen İncir’, ‘Toplandılar’, ‘Büyük Saat’, eleştiri dalında ‘Sonsuz ve Öbürü’, inceleme dalında ‘Bir Şiirden’ eserlerini okuyucuyla buluşturdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN