Küba'nın unutulmaz lideri Fidel Castro, 26 Kasım 2016’da vefat etmişti. Efsanevi lider, doğum gününde anılıyor. Herkesin aklında ise 'Fidel Castro kimdir, nerelidir, ne zaman ve nasıl öldü?’ soruları yer alıyor. İşte Fidel Castro'nun biyografisi..
Küba eski Devlet başkanı ve Küba devriminin önderi Fidel Castro, hayat hikâyesi boyunca tüm dünyada ve özellikle Küba'da sevenleri tarafından hasretle anılıyor. 2006 yılında sağlık sorunları nedeniyle bulunduğu görevi kardeşi Rual Castro'ya devreden Fidel Castro'nun ölüm haberini kardeşi ve yol arkadaşı televizyon aracılığıyla duyurmuştu.
ATATÜRK'E HAYRANDI
Atatürk'e hayranlığı ile bilinen Fidel Castro 1959'da Küba devrimine öncülük etmiştir ve devrim sonrası komünizmi ülkesinde etkili hale getirerek 50 yıl boyunca, ABD'ye karşı boyun eğmemiştir.
FİDEL CASTRO KİMDİR?
13 Ağustos 1926 yılında Mayari'de dünyaya gelen Fidel Castro dönemin sosyal ekonomik durumuna göre durumu iyi sayılabilecek bir ailenin çocuğuydu. Kendilerine ait şeker kamışı tarlası ile hayatlarını devam ettirmektedirler. İlk öğrenimini özel Katolik okullarında tamamlayıp, 1945 senesinde Havana Üniversitesi'ne girmiştir. Bütün kitapları ezberlemesi ile inanılmaz hafızası ile öğretmenlerinin dikkatini çekti.
Üniversite eğitimi sırasında hukuk alanına yoğunlaştı. Mevcut rejime karşı pek çok gruba dahil oldu. Küba hükümetinin bu grupları 1947 yılında dağıttı ve Fidel Castro ile arkadaşları Bogota'ya getirildiler.
1950 senesinde okuldan başarı ile mezun oldu ve politikanın günü keşfetti. Ortodosk Partiye'ye katıldı, daha sonra Küba Meclisi'nde bir sandalye sahibi olmak için çalışmalara başladı. Bu çalışmaları, Fluencio Batiista'nın, Ortodoksların yükselişini engellemek adına Küba yönetimini ele geçirmesiyle kesintiye uğradı ve Batista yönetiminde pek çok politikacı hayatını kaybetti, Pek çok insan ise baskı altında tutulmaya başlandı.
Fidel Castro Küba'nın farklı bölgelerinde yaklaşık 200 devrimciye liderlik etmiştir. Batista yönetimine karşı bir gerilla grubu kurdu. 26 Temmuz 1953 tarihinde, Fidel Castro'nun gerilla grubu, Santiage Cuba'daki Moncada askeri kışlasına bir saldırı gerçekleştirdiler. Saldırı sonra pek çok mühimmat ve silah elde ettiler fakat Fidel Castro'nun gerilla grubu üyelerinin neredeyse tamamı hükumet tarafından gönderilen kuvvetlerce öldürüldü. Fidel Castro'ya ise 15 yıl hapis cezası verildi.
Batista hükümeti, Fidel Castro'nun da içerisinde olduğu tüm siyasi suçlular için af yasasını devreye koydu. Hapishaneden çıktıktan sonra devrimci fikirlerinden henüz vaz geçmemiş olan Castro, hükemete karşı darbe amacıyla bir gerilla grubu daha kurdu. Bu ülkede ise o sıralarda sağlık hizmetlerinde görev yapmakta olan Che Guevara ile tanıştı ve ikili kurdukları 82 kişilik gerilla grubuna savaş eğitimi vermeye başladı.
2 Aralık 1956'da Küba'ya dönen grup, donanma tarafından yok edildi fakat Fidel Castro ve Che kaçmayı başardı ve dağlarda saklanmaya başladılar. Bu sırada vur kaç operasyonları ile halkın güvenini kazandılar ve 1 Ocak 1959 tarihinde Batista hükümetini devirmeyi başardılar.
Bu başarı sonrası Havana'ya hareket eden Fidel Castro, kendisinİ Küba Cumhurbaşkanı ilan etti ve yaptığı konuşma sırasında omzuna konan güvercinin tanrının elçisi olduğuna söyleyerek, güçlü maneviyat duyguna sahip Küba halkını buna inandırdı. Hükümetin halka karşı dürüst olacağına söz vererek 1940 Küba anayasasının büyük bir kısmını aktif hale getirdi ve Batista taraftarı partililerin büyük kısmı ilan edildi.
Küba komünist devriminden sonra bir türlü iyileşmeyen ekonomisi, Sovyetler Birliği'nin, dağıldıktan sonra göndermeye devam etmediği ekonomik desteğin de bitmesiyle ekonomi oldukça kötü bir hal aldı.
Günümüzde ise ciddi sağlık sorunları yaşan Fidel Castro, ölümünden sonra da Küba'nın komünist düzende yönetilmesini istemiştir.