Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava operasyonlarında sivillerin ve muhaliflerin vurulduğu iddialarına ilişkin ciddi endişe duyulduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Rusya'nın Suriye'de dün düzenlediği hava operasyonlarında DAEŞ yerine muhalif noktaları hedef aldığı ve sonucunda sivillerin de hayatını kaybettiğine ilişkin bilgiler nedeniyle ciddi endişe duyuyoruz. Eğer bu raporlar gerçekse, bu çok kaygı verici bir gelişme. Bu, krizin daha da artmasına neden olur ki böyle birşey Suriye'deki kaotik ve trajik ortamda en son ihtiyacımız olan şey. Bu durum Suriye halkının sorunlarına çözüm olmayacağı gibi problemleri daha da artıracaktır" dedi.
Finlandiyalı mevkidaşı ile basın toplantısı
Sinirlioğlu, Türkiye ve Finlandiya’nın eş başkanlıklarında BM'de düzenlenen Arabuluculuk Dostlar Grubu 6. Dışişleri Bakanları toplantısının ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini ile basın toplantısı düzenledi. Bakan Sinirlioğlu, toplantıda son beş yıllık çalışmaları değerlendirdiklerini kaydederek, üye sayısının 49'a çıktığını ve her kıtadan katılımcı sağlandığını dile getirdi.
Sivil kayıpların önlenmesi için mücadele
BM Genel Kurulu'nda çatışmaların önlenmesi ve mevcut çatışmalara çözüm bulunması amacıyla üç karar çıkmasını sağladıklarını anlatan Sinirlioğlu, bölgeler arasında bu konuda daha fazla işbirliğine giderek önleyici diplomasiyle daha fazla sivilin hayatının kurtarılması için mücadele ettiklerini söyledi.
''Çok ciddi endişe duyuyoruz''
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, "Rusya'nın Suriye'de dün düzenlediği hava operasyonlarında DAEŞ yerine muhalif noktaları hedef aldığı ve sonucunda sivillerin de hayatını kaybettiğine ilişkin bilgiler nedeniyle ciddi endişe duyuyoruz" dedi.
''Bu durum Suriye halkının problemlerini daha da artıracaktır''
Bunun sorunu daha da büyüteceğini vurgulayan Sinirlioğlu, "Eğer bu raporlar gerçekse, bu çok kaygı verici bir gelişme. Bu, krizin daha da artmasına neden olur ki böyle bir şey Suriye'deki kaotik ve trajik ortamda en son ihtiyacımız olan şey. Bu durum Suriye halkının sorunlarına çözüm olmayacağı gibi problemleri daha da artıracaktır" diye konuştu.
Toplantıda Suriyeli sığınmacıların durumunu ve Avrupa'ya gitmeye çalışmalarını da değerlendiren Sinirlioğlu, Suriye halkının umudunu yitirdiğini kaydederek, "Suriyeliler tünelin ucundaki ışığı göremiyorlar. Çok umutsuzlar ve hem kendileri hem de aileleri için yeni bir hayat arıyorlar. Bu nedenle hem kendilerinin hem de çocuklarının hayatlarını riske atarak bu tehlikeli yolculuğa çıkıyorlar" diye konuştu.
''63 bin kişiyi kurtardık''
Bu tehlikeli yolculuğun polisiye tedbirlerle engellenemeyeceğini ifade eden Sinirlioğlu, "Son 5-6 ayda 63 bin kişiyi denizde kurtardık. Bu sorunun temeline inerek iç savaşa çözüm bulmamız gerekiyor. Esed'le Suriye'de hiçbir çözüm sağlanamaz. Kendi halkına saldırarak bu trajediye o neden oldu. 300 bin kişiyi öldürdü. Şehirleri yıktı. Nüfusun yarısını evlerinden etti. Böyle zalim bir diktatör ülkeye istikrar getiremez ve siyasi geçiş sürecinin parçası olamaz" diye konuştu.
"Barış sağlanamazsa daha fazla sığınmacı gelir"
Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini de basın toplantısında sığınmacı konusunun Avrupa için de önemli bir konu olduğunu dile getirerek, insanların Irak ve Suriye'deki savaşlar nedeniyle komşu ülkelere ve Avrupa'ya sığındığını söyledi.
Türkiye'nin 2 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını ve büyük bir yükü kaldırdığını vurgulayan Soini, "Eğer bölgede barış sağlanamazsa daha fazla kişi ülkelerini terk edecektir. Bunu önlemek için arabuluculuk ve acil yardım fonu oluşturulması önemlidir" dedi.
Soini, Finlandiya'nın sığınmacı kamplarına yardım ettiğini ve siyasi çözüm için uğraştığını kaydetti.