Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, müfredat değişikliğiyle Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün anlatıldığı konuların sadeleştirildiği iddialarını yalanladı. Bunların propaganda olduğunu belirten Yılmaz, evrim teorisi için de “Yüzlerce teori var, hepsini vermek durumunda değiliz” deyip üniversiteyi işaret etti.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfradat çalışmalarına dair bilgi verdi. Kamuoyunun görüşüne sunulan müfredatla ilgili şu ana dek 165 bin 326 görüş geldiğini dile getiren Yılmaz “Bu tecrübeleri dikkate alarak daha iyi bir müfredatı öğrencilerimizin önüne koyacağız” dedi. Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;
İNÖNÜ’DEN BAHSETMEMEK OLUR MU?
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Meclis başkanı, İstiklal Savaşı’nın başkomutanı. Bizim bunlarla ilgili evlatlarımıza öğretmek bizim asli vazifemiz. Lozan’dan bahsedeceksiniz, İsmet İnönü’den bahsetmeyeceksiniz. İkinci cumhurbaşkanının kim olduğunu söylüyoruz ve demokrasiye geçiş... Bundan bahsederseniz, İnönü’den bahsetmemek olur mu? Bu sadece önleyici propoganda, doğruyla alakası yoktur.”
DOĞA TARİHİ BÖLÜMÜNÜ ÇIKARDIK
“Evrim konusuyla ilgili belki yüzlerce, binlerce teori var. Biz hepsini vermek durumunda değiliz. Onu çok net söyleyelim. Ancak doğa tarihi bölümünü çıkardık, doğa tarihi bölümünde bunlar bahsedilmeyecek ama detaylar üniversitede, lisans düzeyinde pekala evrim konusu işleniyor.”
ÖĞRENMEYİ ÖĞRETİYORUZ
“Öğrencinin faydasına olmayacak, bu insanı, toplumu, milleti 21. yüzyıla taşımayacak gereksiz tekrarlardan, lüzumsuz bilgilerden arındırmak lazım. Esasında bu yeni sistemde çok şey öğretmekten ziyade öğrenmeyi öğretmek diyoruz. Yeni müfredat taslağı için 165 bin 326 görüş geldi. Bu 10 Şubat’ta kadar sürecek. Bize aktarılanlar, bir tecrübenin ürünü. Bu tecrübeleri dikkate alarak daha iyi bir müfredatı öğrencilerimizin önüne koyacağız.”
DİN DERSİ ZORUNLU OLACAK
(Din kültürü dersi) “Her yerden görüşler aldık, hala da görüşler geliyor. Çalışmalar tamamlanmak üzere. Zorunlu eğitimin devam etmesi uygundur. Ancak Hristiyan, Musevi vatandaşlarımız bundan istisna olabiliyorlar. Alevi vatandaşlarımızın bundan istisna olmasının doğru olmayacağı, onların da bu sistemin içinde olması ancak onlara ait de dini bilgilerin daha geniş verilmesi yönünde komisyonun raporu var.”
AÇIK UÇLU SORULAR DÖNÜM NOKTASI
(Sınavlarda açık uçlu soru dönemine geçiş) Olacak, kesin olacak. Ancak şunu görüyorum ki, evlatlarımın her birisi açık uçlu soruya geçilmesini istemiyor. Biz istiyoruz ki öğrencilerimiz analitik düşünsün, olaylara daha geniş baksın. Önümüzdeki dönem Türkçe’den başlayacağız, yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. İyi yetişmek için açık uçlu sorular önemli bir dönüm noktası olacaktır.” -AA