Esad kendini 'Suriye'yi kurtaran adam' ilan etti

Esad kendini 'Suriye'yi kurtaran adam' ilan etti

Beşar Esad, bir İspanyol gazetesine verdiği mülakatta adeta dünyayla dalga geçti. 300 bin kişinin ölümünden, milyonların mülteci durumuna düşmesinden sorumlu olduğu halde kendini "ülkeyi kurtaran adam" ilan eden Esad, Suriye'yi "kurtardıktan" sonra başkan olup olmamasının önemli olmadığını söyledi.

Beşar Esad, muhalifleri destekleyen ülkelerin desteğini kesmesi koşuluyla ateşkese hazır olduğunu söyledi. Esad ayrıca, "Suriye iyi olacaktır ve ben bu ülkeyi kurtaran adam olacağım. Şu anda bu benim işim ve görevim" dedi.

Rusya ve İran'a borçluyum

İspanyol El Pais gazetesine bir mülakat veren Esad şunları söyledi:

"Askeri operasyonları durdurmaya hazır olduğumuzu söylemiştik ancak bu mesele daha önemli faktörlerle ilişkili... Örneğin teröristlerin bu durumu kullanarak mevcut pozisyonlarını ilerletmesinin engellenmesi gibi... Ateşi kesmekle iş bitmiyor. Diğer ülkelerin de, özellikle Türkiye’nin, teröristlere insan ve silah ya da her türlü lojistik destek vermesini yasaklamak lazım."

Başarısını Rusya ve İran’ın desteğine borçlu olduğunu söyleyen Esad, “Şüphesiz Rusya ve İran’ın yardımı bizim başarımızda esas unsur oldu” şeklinde konuştu.

Amacı başkan olmak değilmiş

Esad, “10 sene içinde kendinizi nasıl görüyorsunuz?” sorusuna şu cevabı verdi: “Önemli olan ülkemi nasıl gördüğüm. Çünkü ben ülkemin bir parçasıyım. 10 sene sonra Suriye’yi kurtarmış olmak istiyorum. Bu demek değildir ki başkan olarak devam edeyim. Bu sürede benim vizyonumdan bahsediyorum. Suriye iyi olacaktır ve ben bu ülkeyi kurtaran adam olacağım. Şu anda bu benim işim ve görevim.”

10 sene sonra iktidarda olup olmayacağını değerlendiren Esad, “Benim amacım bu değil. İktidarda olmak beni ilgilendirmiyor. Benim için eğer Suriye halkı isterse olurum, istemezse olmam. Eğer ülkeme yardım edemiyorsam hemen bırakmam gerekir” ifadelerini kullandı.

Muhalifler: Geçici ateşkes mümkün

Suriye'nin başlıca muhalefet grubu, cumartesi günü geçici bir ateşkese "prensipte" hazır olduğunu açıkladı ve ateşkes için belirlenen tarihin aşılıp çatışmaların hâlen sürmesi sebebiyle Rusya ve Suriye hükûmetini sert bir dille eleştirdi.

Yüksek Müzakere Komitesi adıyla bilinen Suudi Arabistan destekli grup, muhtemel bir ateşkesin öncelikle Suriye hükûmetinin isyancıların elindeki topraklardaki ablukaları kaldırması ve cezaevlerindeki binlerce tutukluyu serbest bırakması koşuluna bağlı olduğunu belirtti.

Açıklama, Rusya ve ABD'nin de aralarında bulunduğu dünya güçlerinin ateşkesin başlaması için öngördükleri tarihin aşılması üzerine cumartesi günü muhalefet grupları arasında Riyad'da yapılan toplantının ardından geldi.

12 Şubat'ta Münih'te Suriye iç savaşındaki muhalif grupları destekleyen 18 büyük ülke arasında yapılan toplantıda, bir hafta içinde çatışmaların durdurulmasına karar verilmişti. Ancak ateşkes, Suriye rejiminin Rusya'nın desteğiyle Türkiye sınırı yakınında yürüttüğü büyük harekât nedeniyle başlayamadı.

Rusya ve İran da durmalı

Yüksek Müzakere Komitesi, ateşkesin -Beşar Esad hükûmetinin önemli müttefikleri Rusya ve İran da dâhil olmak üzere- krizdeki tarafların hepsini kapsaması gerektiğini belirtti. Rusya, ateşkes olsa bile Suriye'de "teröristleri" vurmayı sürdüreceğini söylemişti.

Komite Sözcüsü Salim el Muslat, Esad ve Rusya'nın "bu hafta boyunca da savunmasız Suriyelileri katletmeyi sürdürdüklerini" belirtti ve uluslararası komisyonun iki müttefikten hesap soracak yeni bir yaklaşım uygulamasını iste

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN