Suriye ordusu, Rusya ve İran’ın desteğiyle güneybatıdaki operasyonda 70’ten fazla yerleşim yerini ele geçirdi. Yüzbinlerce kişi rejim güçlerinden kaçıp Ürdün ve İsrail sınırına yönelirken, Tel Aviv’i İran endişesi sardı. ABD ise operasyonla ‘ilgilenmediğini’ açıkladı.
Suriye rejimi, İran destekli güçleri ve Rusya’yı arkasına alarak ülkenin güneybatısında muhaliflerin kontrolünde bulunan Dera ve Süveyde vilayetlerinde başladığı operasyonda büyük ilerleme kaydetti. Rejim güçlerinin son bir haftada 70’ten fazla yerleşim ele geçirdiği belirtildi. Suriye devlet televizyonu, bazı muhalif grupların rejimle anlaşarak Şam yönetimini kabul ettiğine dair görüntüler yayımladı. Öte yandan rejimin ilerleyişi, büyük bir insani krize de sebep oldu. Birleşmiş Milletler, 160 binden fazla kişinin göç yollarına düştüğünü açıkladı.
Öte yandan rejim güçlerinin ilerleyişi, Tel Aviv’de de dikkatle izleniyor. İran’ın Suriye’deki varlığına karşı çıkan İsrail bu sebeple ülkede sık sık saldırılar düzenliyor. İsrail hükümeti, ABD, Rusya ve Avrupa ülkeleriyle, İran’ın Suriye’de konuşlanmasını engellemek için üst düzey görüşmeler yaparken bir yandan da bu saldırılar gerçekleşiyor. İsrail yönetimi, geçen ay operasyona İran destekli güçlerin katılmaması konusunda Rusya ile anlaştıklarını duyurmuştu. Ancak İran kontrolündeki milis güçleri ve Hizbullah’ın da harekata katıldığı belirtiliyor. Öte yandan şu anda Suriye güçleri, Ürdün sınırına doğru ilerliyor. İsrail sınırıyla ilgili konularınsa önümüzdeki haftalarda yapılacak müzakerelerle çözülmesi bekleniyor.
İsrail Hükümet Sözcüsü Ofir Gendelman, İsrail’in, Suriye’de sadece İran’ın askeri varlığınadeğil, herhangi bir İran gücünün Suriye içerisinde bulunmasına da karşı olduğunu belirtti. “İran Suriye’yi İsrail’e saldırı düzenlemek için bir üsse dönüştürmek istiyor” diyen Gendelman, ülkesinin de çeşitli mekanizmalar aracılığıyla İran’ın Suriye’de askeri konuşlanma çabalarını başarısızlığa uğratmakla yükümlü olduğunu söyledi.
Öte yandan İsrail yanlısı ABD yönetiminden de konuya ilişkin açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü Eric Pahon “ABD ve 77 üyeli IŞİD karşıtı koalisyon, IŞİD’in yenilmesine odaklanmış, Suriye’nin batısındaki rejim operasyonlarına değil. Bir saldırı durumunda kendimizi ve ortaklarımızı koruyacağız. Bunu daha önce birçok kez gördünüz. Bu konulara yönelik çok tahammülümüz yok. Diplomatlarımız ve politikacılarımız Suriye’deki çatışmalara yönelik çeşitli çözümler üzerinde çalışıyor. Askeri olarak her zaman kendimizi ve birlikte çalıştığımız ortaklarımızı savunuruz” değerlendirmesini yaptı.
BM: Operasyon acilen durdurulsun
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’nin güney batısındaki artan çatışmaların ‘alarm verici’ olduğunu belirterek, askeri operasyonlara acil son verilmesi çağrısı yaptı. BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Guterres, Suriye’nin güney batısındaki çatışmalardan derin endişe duyduğunu belirtti. Taraflara Suriye’nin güney batısında geçen yıl Rusya, ABD ve Ürdün ile varılan gerginliğin azaltılması anlaşmasını hatırlatan Guterres, ateşkes anlaşmasına rağmen bölgede artan çatışmaların ‘alarm verici’ olduğunu ifade etti. Çatışmaların insani yardımları da etkilediğine dikkati çeken Guterres, anlaşmanın garantörlerine, ateşkese bağlı kalmaları ve askeri operasyonlara acil son verilmesi çağrısı yaptı.