E-Okul girişi ile Liseler için Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvuru işlemleri başladı. MEB'in yayınlamış olduğu lise nakil başvuru kılavuzuna göre, bugün başlayan 1. nakil dönemi başvuruları 10 Ağustos'ta sona erecek. EOkul sistemine giriş yaparak LGS Lise Yerleştirmeye Esas 1. nakil tercih başvurusu yapmak için haberimizden faydalanabilirsiniz.
EOkul Veli Bilgilendirme Sistemi (VBS) girişi yaparak Liseler için Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularını yapabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen tarihlere göre, 4 dönemde alınacak olan LGS Lise nakil tercih başvurularının ilki 6-10 Ağustos tarihleri arasında olacak. EOkul sistemine giriş yaparak Liselere yerleştirme 1. nakil tercih başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Eokul giriş sayfasını ve LGS Lise nakil tercih başvuruları hakkındaki detaylı bilgileri karar.com'dan sizlerle paylaşıyoruz.
EOKUL GİRİŞİ İLE LİSELERE YERLEŞTİRME NAKİL BAŞVURU İŞLEMLERİ
MEB'in E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi (VBS) üzerinden liseler için yerleştirme nakil başvuruları yapılabilecek. Yerleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağını detaylı olarak MEB'in yayınladığı kılavuzdan takip edebilir, eokul girişi ile işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
EOKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ GİRİŞİ İÇİN TIKLAYINIZ
LİSELERE YERLEŞTİRME İÇİN NAKİL BAŞVURU KILAVUZU YAYINLANDI
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yayımlanan "Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu"na göre, yerel yerleştirmeye esas nakilde, öğrencilerin "mezun oldukları okulda geçirdikleri dönem sayısı"na bakılmayacak. Yerel yerleştirmeye esas nakil sırasıyla, ortaöğretim kayıt alanı, ortaokul başarı puanı (OBP), devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca, liselere yerleştirmede, "Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu" yayımlandı. Buna göre, 8'inci sınıfı başarıyla tamamlayan, açık öğretim ortaokulundan mezun durumda olanlar ile herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen veya yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecek. Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullara yerleşen öğrencilerden okul değiştirmek isteyenlerin, yerleştirmeye esas nakil döneminde tekrar yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Bir ortaöğretim kurumunda kaydı olmayan veya yerleşemeyen öğrencilerin, merkezi sınavla öğrenci alan okul grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu olacak.
FARKLI OKUL TÜRÜ SEÇME ZORUNLULUĞU OLMAYACAK
İlk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, nakil döneminde, kayıt alanından okul seçme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, ilk tercihi kayıt alanından olmak kaydıyla en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecek. Öğrencilerin farklı okul türü tercih etme zorunluluğu olmayacak. Yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 5'er okul tercihi yapılabilecek.
TERCİH İŞLEMLERİ
a) 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan, açık öğretim ortaokulundan mezun durumda olanlar ile herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen/yerleşemeyen öğrenciler yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir.
b) Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.
c) Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullara yerleşen öğrencilerden okul değiştirmek isteyenlerin, yerleştirmeye esas nakil döneminde tekrar yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etme zorunluluğu bulunmayacaktır.
ç) Bir ortaöğretim kurumunda kaydı olmayan veya yerleşemeyen öğrencilerin, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okul grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur.
d) İlk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde Kayıt Alanından okul tercih etme zorunluluğu bulunmayacaktır. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk tercihini Kayıt Alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Tercih yapan öğrencilerin farklı okul türü tercih etme zorunluluğu olmayacaktır.
e) Sınava katılmayan öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
f) Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar; Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir. Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alanlar okulları belirtir. Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.
g)Yerleştirmeye esas nakiller, “Tercih ve Yerleştirme Takviminde” belirtilen tarih ve sürelerde 4 (dört) dönemde yapılacaktır. Her dönemde; Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 5 (beş), yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için de en fazla 5 (beş) okul tercihi yapılabilecektir.
ğ) Öğrenciler, ayrıca istemeleri hâlinde yerleştirmeye esas 4’üncü nakil başvuru döneminde “Meslekî Eğitim Merkezleri”ni de tercih edebileceklerdir.
h) Yerleştirmeye esas nakil işlemi için; tercih başvuruları 06-10 Ağustos 2018, 13-17 Ağustos 2018, 27-31 Ağustos 2018 ve 03-06 Eylül 2018 tarihlerinde saat 17.00’ye kadar yapılabilecektir.
ı) Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne başvurarak yapılabilecektir.
i) Öğrenci velisi düzeltme veya ret işlemi için takvimde belirtilen tercih süreleri içerisinde okul müdürlüğüne başvurarak başvurunun düzeltilmesi veya iptal talebinde bulunabilecektir. Tercih Başvuru Durumu “Reddedildi” olarak görünen öğrenciler yerleştirme işlemlerine dâhil edilmeyecektir.
j) Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumludur.
k) Tercihler, sisteme okul müdürlüğü tarafından girilerek onaylandıktan sonra iki nüsha çıktısı alınacak, bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek ve diğer nüshası okulda saklanacaktır.
l) Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili tüm bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr ile https://eokul.meb.gov.tr adreslerinden yapılacaktır. Velilerin tercih ve yerleştirme işlemleri süresince bu adresleri takip etme yükümlüğü vardır.
YEREL YERLEŞTİRME
Yerleştikleri okulları değiştirmek isteyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihinde bulunabilecek. Yerleştirmeye esas nakil döneminde herhangi bir tercihine yerleşen öğrenci önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılacak. Yerleştikleri okulu değiştirmek için nakil tercihinde bulunan öğrenciler yeni tercihlerine yerleşemezse ilk yerleştikleri okuldaki kayıt hakları saklı tutulacak. Yerel yerleştirmeye esas nakilde, mezun olan okulda bulunulan dönem sayısına ilişkin kriter kaldırıldı. Yerel yerleştirmeye esas nakil, sırasıyla ortaöğretim kayıt alanı, ortaokul başarı puanı (OBP), devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.
YERLEŞTİRME SONUÇLARI
Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas nakiller, 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül dönemlerinde yapılacak. Yerleştirmeye esas nakil tercih işlemleri, Bakanlığın "http://www.meb.gov.tr" veya "https://eokul.meb.gov.tr" internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerine göre, öğrenci velisi tarafından yapılacak. Yerleştirmeye esas nakil sonuçları, her nakil döneminin sonunda, 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.
EOKUL VBS GİRİŞ İŞLEMLERİ
E-Okul sistemine giriş, e-okul.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. E-Okul’a giriş için ‘’e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’’ ve ‘’Veli Bilgilendirme Sistemi’’ olarak iki giriş seçeneği yer alır. Öğretmenler ve okul idarecileri ‘’e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’’ ile veliler ve öğrenciler de ‘’Veli Bilgilendirme Sistemi’’ ile giriş yaparlar. Öğretmenler giriş için, okul tarafından kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifresini kullanır. Veliler ve öğrenciler de öğrenci okul numarası ve T.C. kimlik numarası ile E-Okul’a girebilir. Bunun dışında giriş işlemi için E-Okul mobil uygulaması da kullanılabilir.
E-OKUL VBS GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
Yukarda yer alan linkten merak ettiğiniz E-okul öğrenci giriş ekranına ve veli bilgilendirme sistemine kolaylıkla girebilir ayrıntıları ve detayları bulabilirsiniz. Sistem hem öğrenciye hem öğretmene hemde velilere büyük kolaylık sağlamaktadır.
E-OKUL MOBİL UYGULAMA
e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi, sadece bilgisayar üzerinden değil, aynı zamanda Android ve iOS platformlardan da takip edilebilir. Cihazın işletim sistemine ait olan uygulama mağazasından e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi uygulaması cihazlara indirildiği taktirde aynı işlemler mobil platformlardan da takip edilebilir.
E-OKUL NEDİR?
e-Okul, 2007 yılının Ocak ayında öğrencilerin ve velilerin sınav sonuçları, devamsızlık bilgisi ve daha birçok konunun takibinin yapılması için kurulan bilgilendirme sistemidir. e-Okul'da sınav sonuçları, devamsızlık bilgisi ve daha birçok bilgiye ulaşmak için e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'ne e-okul.meb.gov.tr/ girerek Öğrenci T.C Kimlik No ve Okul Numarası ile giriş yapılması gerekmektedir. Giriş yapıldıktan sonra güvenlik amaçlı kimlik bilgileri sorulur. Bu bilgileri doldurduktan sonra öğrenciye ait olan panel ekranlara gelir. Bu ekranda Not Bilgisi, Devamsızlık Bilgisi, Sınav Takvimi, Ders Programı ve daha birçok konuya ulaşılabilinmektedir. Not Bilgisi sekmesi, öğrencinin sınav sonuçlarını, Devamsızlık Bilgisi sekmesi öğrencinin okula gitmediği günleri, Sınav Takvimi sekmesi öğrencinin sınav tarihlerini göstermektedir.