İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye Enerji Bakanlığı ile doğalgaz boru hattının inşa sürecini görüştüklerini belirterek, bu yıl sonundan önce proje anlaşmasının tamamlanacağını açıkladı.
İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz, 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen Bakanlar Oturumu’nda yaptığı konuşmada, enerjinin, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi sürecinde önemli bir simge olduğunu söyledi. Bölgede enerji ile ilgili gelişmelerin hızlı bir şekilde değiştiğini bildiren Steinitz, Doğu Akdeniz’de keşfedilen önemli doğalgaz rezervinin bunun bir örneği olduğunu ifade etti. İsrail’in münhasır ekonomik bölgesinde daha fazla doğalgaz kaynağı bulunduğuna dair bilimsel çalışmaların olduğunu vurgulayan Steinitz, Güney Kıbrıs ve Mısır’ı da kapsayan bölgede de büyük miktarlarda doğalgaz rezervi bulunduğunu aktardı. Kuzey Denizi’ndeki kaynakların tükenme aşamasına gelmesi nedeniyle Doğu Akdeniz’deki keşiflerin öneminin arttığına dikkati çeken Steinitz, şöyle konuştu: “Avrupa, Doğu Akdeniz’den doğalgaz alacak ve bu bölge güvenilir bir kaynak haline gelecek. İki önemli boru hattı projesiyle ilgili yoğun görüşmeler yürütüyoruz. Bunlardan biri Türkiye. Hem Türkiye’nin iç tüketimi hem de Avrupa’ya doğalgaz iletim için İsrail’den Türkiye’ye uzanan bir boru hattı döşemek istiyoruz. Diğeri ise, Güney Kıbrıs ve Yunanistan bağlantısıyla İtalya’ya uzanacak olan boru hattı.” Steinitz, iki boru hattını değerlendirmek için yeterli miktarda doğalgaz kaynağına sahip olduklarını belirterek, “Türk mevkidaşım ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Dört tur görüşmenin ardından, aramızdaki görüşmeleri hızlandırmaya ve bu yıl sonundan önce Türkiye ve İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya çalışmaya karar verdik. Umarım, Türkiye Enerji Bakanlığı, bu yıl sonuna kadar İsrail’e bu görüşmelerin hızlanmasını ve anlaşmanın tamamlanmasını sağlayacak bir ziyarette bulunur” dedi.
KARAR HER ADIMI ÖNCEDEN YAZMIŞTI
Bizlerde Karar Gazetesi olarak İsrail gazı konusuna defalarca değinmiştik. Geçen yılın mart ayında ‘İsrail gazına anayasa vanası’ başlıklı haberimizde, “İsrail’in Akdeniz’de bulduğu büyük doğalgaz rezervini Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarma planı tekrar gündeme geldi” dedik. Mayıs 2017 başında ‘İsrail, doğalgazını Türkiye üzerinden taşımakta ısrarlı’ başlığımızda, İsrail Enerji Bakanlığının birkaç ay içinde anlaşmaya varacağını ve herkesin anlaşmak istediğini söylediğini belirttik. Yine aynı ayın ortasında özel sektörün İsrail gazı ile ilgilendiğini ve Türkiye’ye bu yolla gelebileceğini anlattık. Bu konudaki en son haberimiz ise iki gün önce ‘Kıbrıs’ta değil ama İsrail gazında anlaşma tamam’ başlığıydı.
KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLMESE DE OLUR
Kıbrıs müzakerelerinin geçtiğimiz günlerde sonuçsuz kalması, İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak projenin de muallakta kalmasına neden oldu. Fakat Türkiye ile İsrail enerji bakanlıklarının yaptığı görüşmelerde Kıbrıs’taki sorunun çözülmeden projenin hayata geçirilmesi görüşülüyor. Bu senaryonun gerçekleşme ihtimaline dair geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vedat Yorucu, “Doğalgazın boru hatları ile Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesinden geçip Türkiye’ye gitmesinde hukuksal bir sorun yok.” diye konuştu.