Yasayla yerli değil Çinliler korunuyor: Hükümet asgari ücrete cimri Çin sermayesine bonkör

Yasayla yerli değil Çinliler korunuyor: Hükümet asgari ücrete cimri Çin sermayesine bonkör

Türkiye’de yaşanan bütçe sorunlarına rağmen ülkeye yatırım yapması için gelen Çinli firmalara milyon dolarlık vergi muafiyeti tanınıyor. Bunun yerli üreticiyi bitireceğini söyleyen patronlar yaşanan durumun kabul edilemez olduğunun altını çiziyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Demir “Hükümet asgari ücrete ve emekliye zam konularında ne kadar cimri ise küresel sermayeyi aşırı koruma noktasında ise o kadar bonkör davranıyor” dedi.

Çinli şirketlere sadece Türkiye’de yatırım yapması için verilen muafiyetler hem iş dünyasından hem de siyasetçiler tarafından büyük tepki gördü. Ülkede yaşanan bütçe sorununa rağmen milyon dolarlık vergi gelirinden vazgeçildiği iddia edilirken, vatandaşlara ekstra olarak yüklenen vergiler dikkat çekti. BYD ile başlayan vergi muafiyeti durumu büyük ortağın Çinli Alibaba’nın olduğu Trendyol’a da sağlanan avantajlar rekabeti tehlikeye soktu. Patronlar bu durumun ‘kabul edilemez’ olduğunu dile getirirken, diğer tarafta da siyasiler bu tekliflerin ülke çıkarlarını gözetmediğini savundu.

CHP Ticaret Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir Meclis’e sunulan E-Ticaret Yasası değişikliğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Demir, şunları kaydetti: “Küçük işletmelerden ve zor ayakta duran sektörlerden bihaber olarak hazırlanan bu yasa tekliflerinin acilen geri çekilmesi gerekmektedir. Hükümet asgari ücrete ve emekliye zam konularında ne kadar cimri ise küresel sermayeyi aşırı koruma noktasında ise o kadar bonkör davranıyor. Pazaryerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı 540 bine yaklaşırken kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret faaliyetinde bulunan ETBİS’e kayıtlı işletmelerin sayısı 35 bini aştı. Bu verilere göre, yasa değişikliği ile korunacak olanlar küresel dev e-ticaret platformları olup, yerli ve daha küçük e-ticaret platformlarının artık rekabet edebilme şansı kalmayacaktır. Bununla da bitmiyor, vergi kanunlarında değişiklik yaparak bu dev e-ticaret platformlarının pazaryerlerinde satış yapan yüzbinlerce küçük işletmeden tevkifat yoluyla vergi toplamayı hedefleyerek küçük işletmeleri zor duruma sokacaktır. Başta çok yaygın olarak faaliyet gösteren online yemek siparişleri olmak üzere, bu düzenleme fiyatları artıracak ve enflasyon olarak bize geri dönecektir. Bu tekliflerin ülke çıkarlarını gözetmek gibi bir amacı yoktur. Küçük işletmelerden ve zor ayakta duran sektörlerden bihaber olarak hazırlanan bu yasa tekliflerinin acilen geri çekilmesi gerekmektedir.”

screenshot-3.jpg

2022’DE ÇIKAN YASA ETKİSİZ HALE GELİYOR

Özgür Karabat, bunun önüne geçilmesi için 2022’de e-ticaret yasası çıkarıldığını hatırlattı. Ancak AK Parti’nin, bu yasayı etkisiz hale getirecek yeni bir yasa teklifi hazırladığını iddia etti.

‘VATANDAŞA KAYNAK YOK’

Volkan Demir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Küresel sermayeye milyar milyar indirim yapanlar, vatandaşa gelince kaynak yok demeye devam ediyorlar. 2-3 tane kaynak sıralayalım da vatandaşı biraz rahat bıraksınlar; Lisanslama ücretlerini düşürmeyin, vergi cennetlerinin listesini yayınlayın, Yap İşlet Devret ve Kamu Özel İş birliği projelerinden acilen vazgeçin, vatandaştan sabır ve tasarruf beklerken bütçeden pay alan tüm kamu kurumlarının her ay ne kadar tasarruf ettiklerini şeffaf bir şekilde yayınlayın.”

‘E-TİCARETTE TEKEL HALİNE GELDİLER’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat ise sosyal medya X hesabı üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslendi. Karabat, Çinli şirketlere sağlanan lisans ücretlerinde imtiyaz sağlandığı belirterek Şimşek’e “Alibaba’ya 30 milyar TL’lik kıyağa tek söz edecek misiniz? Yoksa AK Parti’nin derin ekibi sizden habersiz operasyon mu çekiyor?” diye sordu. Karabat, AK Parti hükümetinin Çinli şirketlere sağladığı imtiyazları eleştirerek, emekliye, memura ve işçiye yapılan zamları yük olarak gören hükümetin, rantçılarla iş birliği yaparak Çinli otomotiv markası BYD’ye ve e-ticaret devi Alibaba’ya vergi avantajları sağladığını söyledi. Karabat, Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesi Trendyol’un sahibi Çinli Alibaba’nın, güçlü sermaye yapısıyla Türkiye’de tekel haline geldiğini belirtti.

‘30 MİLYARLIK GELİR BUHAR OLACAK’

CHP’li Karabat, yeni yasa teklifiyle, Alibaba’nın yıllık ödeyeceği en az 30 milyar TL’lik lisans ücretini azaltacak bir formül geliştirildiğini belirterek, “Sözde ‘ihracatı geliştirmek ve desteklemek için’ e-ticaret siteleri üzerinden yapılan ihracat bedeli, şirketlerin lisans ücretlerinde indirim olarak kullanılacak. Emekliye 2.500 TL zam yapınca ‘bütçeye 33 milyar TL yük oluyor’ diye sızlanan AK Parti yönetimi, aynı miktarda Hazine’ye gelir olacak kaynağı Çinlilere feda ediyor!” diyen Karabat, hükümetin para politikalarını sert bir dille eleştirdi.

TÜRKİYE’DE KÜÇÜLME TEHDİDİ Mİ VAR?

Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, “Tasarruf tedbirleri kapsamında öğretmenlerin içtiği çayı, memurun bindiği servisi çok gördünüz de Alibaba’ya 30 milyar TL’lik kıyağa tek söz edecek misiniz? Yoksa AK Parti’nin derin ekibi sizden habersiz operasyon mu çekiyor?” diye sordu. Karabat, duyumlarına göre Alibaba’nın lisans ücretlerinde indirim olmazsa Türkiye’de istihdam azaltma ve küçülme tehditlerine başladığını belirtti. “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti bu şirketlere karşı duramayacak kadar aciz değildir!” diyerek tepki gösterdi.

BİR DESTEK VERİLECEKSE KOBİ’LER SIRADA

Öte yandan Karabat, Türkiye’nin katma değerli üretim ile ihracat yapmasını her zaman desteklediklerini belirterek, “Ama burada ihracata destek kisvesi altında Alibaba’ya neden kıyak geçiliyor? Destek olacaksa doğrudan ihracatçı KOBİ’lere kaynağı aktarın” çağrısında bulundu.

‘HAKSIZ REKABETE YOL AÇILIYOR’

Durumdan rahatsız olan patronlar da haksız rekabeti işaret etti. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yurt dışından düşük gümrük vergisiyle ürün getiren alışveriş platformlarının yerli e-ticaret firmaları başta olmak üzere Türkiye’nin tüm ticareti için büyük bir tehdit potansiyeli barındırdığını söyledi. Öncel, piyasada haksız rekabete yol açan tehdidin büyümemesi için ilgili mevzuatın bir an önce güncellenmesini önerdi. Satış hacminin daraldığı bir süreçte yabancı menşeli e-ticaret platformlarının Uzakdoğu’dan düşük gümrük vergisiyle ürün getirmeye başladığına dikkat çeken Öncel, Avrupa’dan bile daha pahalı hale geldiklerini vurguladı. Geçtiğimiz haftalarda da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından ihracat tarafından sorunların başladığını “Kâr marjları düştüğü, hatta bazı sektörlerde müşteri kaybetmemek uğruna zararına satış yapıldığı için şirketlerin işletme sermayesi azaldı” demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN