Üretim düştü çalışanlar işinden oldu! Zara’nın Türk üreticisinde korkunç tablo: Kapılarda kilit duvarda ‘Satılık’ ilanı...

Üretim düştü çalışanlar işinden oldu! Zara’nın Türk üreticisinde korkunç tablo: Kapılarda kilit duvarda ‘Satılık’ ilanı...

Küresel ekonomik krizin Türkiye’deki bilançosu ortaya çıktı. Yılın ilk yedi ayında birçok şirket iflas etmek zorunda kalırken ortaya çıkan tablo herkesi hayrete düşürdü. Üstelik iflaslar ve mali zorluk yaşayanlar arasında büyük firmalar da bulunuyor…

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'de son dönemde artan şirket iflasları ve konkordato süreçlerine dair önemli veriler sundu. 2024 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla iflas eden şirket sayısında %28’lik bir artış yaşandı ve bu sayı yaklaşık 15 bine ulaştı. Türkiye'deki ekonomik zorluklar, sıkı para politikaları, yüksek enflasyon ve azalan ihracat siparişleri nedeniyle birçok sektör bu durumdan olumsuz etkilenmiş durumda. Özellikle tekstil sektörü, bu olumsuz etkilerden en çok payı alan sektörlerden biri olarak öne çıkıyor.

ZARA İÇİN ÜRETİM YAPAN FABRİKA TEHLİKEDE

Halk TV'nin haberine göre; Çorum'da tekstil üretimi yapan ve özellikle Zara markası için kaban üreten Doğan Duman'ın fabrikası, artan maliyetler ve siparişlerdeki düşüşler nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyor. Duman, yüksek enerji maliyetleri ve düşük kur seviyelerinin ihracat siparişlerini azalttığını belirtiyor. Tekstil fabrikasının kapasitesi %60’a düşmüş ve çalışan sayısı 300’den 210’a çekilmiş durumda. Duman, işten çıkarmaların ve kapanmaların devam edeceğini öngörüyor ve fabrikanın geleceği konusunda endişeli olduğunu ifade ediyor.

yeni-proje-7.jpg

İŞTEN ÇIKARMA, KONKORDATO VE ŞİRKET KAPANMALARI ARTIYOR

Türkiye genelinde yüksek enflasyon ve sıkı para politikalarının etkisiyle işten çıkarmalar, konkordato ve şirket kapanmaları giderek yaygınlaşıyor. Reuters'in haberine göre, global moda markası Zara için üretim yapan Duman’ın şirketi gibi birçok firma, artan enerji maliyetleri ve azalan siparişlerle mücadele ediyor. Fabrikalarda atıl kalan makineler ve "satılık" tabelaları, ekonomik krizin etkilerini gözler önüne seriyor.

yeni-proje-8.jpg

2024 KONKORDATO VE İFLAS VERİLERİ

Konkordatotakip.com tarafından derlenen verilere göre, 2024 yılının ilk sekiz ayında 982 şirket için konkordato sürecinde geçici mühlet kararı alındı. Bu sayı, geçen yılın tamamında alınan geçici mühlet kararının neredeyse iki katı. Ayrıca, ilk sekiz ayda 58 şirket için iflas kararı verildi; geçen yılın tamamında bu sayı 65 olmuştu. İnşaat ve tekstil sektörleri, konkordato listesinin tepe noktalarındaki sektörler olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’deki ekonomik koşulların, şirketlerin mali durumları üzerindeki etkileri devam ederken, birçok firma zor durumda kalmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN