Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomik krizden çıkmak için faiz politikasının tek başına ekonomik sorunları çözmeye yetmeyeceğini vurgulayarak, yapısal reformların önemini bir kez daha vurguladı. Eğilmez, yapısal reformlara başlamak için ilk adımın yargı reformları ve hukukun üstünlüğünün sağlanması olduğunu belirtti.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, uzun yıllardır yapısal reformların önemi üzerine vurgu yapıyor. Eğilmez'in 'Çıkamayız' notunu düştüğü paylaşımı dikkat çekti. '5, 6 yıldır anlatıyorum' diyen Eğilmez, paylaşımında ekonomideki iyileşmenin “yapısal reformlar” olmadan sürdürülebilir olmayacağını anlattı.
Faiz politikasının tek başına ekonomik sorunları çözmeye yetmeyeceğini vurgulayan Eğilmez ekonomideki sürdürülebilir büyüme ve istikrar için yapısal reformların kaçınılmaz olduğunu belirtti.
'İLK ADIM YARGI REFORMLARI...'
Eğilmez'e göre, yapısal reformlara başlamak için ilk adım, yargı reformları ve hukukun üstünlüğünün sağlanması olmalı. Eğilmez, sadece ekonomiye yönelik reformların uzun vadede kalıcı çözümler üretmeyeceğini de ifade etti. Ünlü ekonomist "Yapısal reformlar hariç buradan nasıl çıkabiliriz" diye soranlara yanıtının ise 'Çıkamayız' olduğunu söyledi.
'ÇIKAMAYIZ...'
Eğilmez'in paylaşımı şöyle
"Yapısal reformlar hariç buradan nasıl çıkabiliriz" diye soruyorlar bana. Yanıtım tek kelime: "Çıkamayız." O zaman iş ciddileşiyor: "Peki yapısal reformlara nereden başlamak lazım" diye soruyorlar. "İlk adım yargı karşısında herkesin eşit, hukukun üstünlüğünün geçerli olacağı bir sisteme geçiş olmalı" diyorum. Soruyu soranlar bir süre düşünüp tekrar soruyorlar: "Peki sadece ekonomide bir şeyler yapsak bir sonuç alamaz mıyız?" "Geçici olarak biraz düzelme olabilir ama sadece ekonomide bir şeyler yaparak buradan çıkamayız" diyorum. "Biliyorduk böyle olduğunu" deyip ayrılıyorlar. Son 5 - 6 yılım böyle geçti desem yanlış olmaz."
"Yapısal reformlar hariç buradan nasıl çıkabiliriz" diye soruyorlar bana. Yanıtım tek kelime: "Çıkamayız." O zaman iş ciddileşiyor: "Peki yapısal reformlara nereden başlamak lazım" diye soruyorlar. "İlk adım yargı karşısında herkesin eşit, hukukun üstünlüğünün geçerli olacağı bir…
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) September 12, 2024
Uzmanlara göre, yapısal reformlar arasında, yargı, kamu yönetimi, eğitim, vergi sistemi, enerji, doğal kaynakların etkin kullanımı ve çevre düzenlemeleri reformları var.
Yapısal reformların ülkemizin geleceği için uzun vadeli bir yatırım olduğunun sık sık altını çizen uzmanlar, bu reformların hayata geçirilmesinin, hem ekonominin güçlenmesine hem de ülkenin daha yaşanabilir hale gelmesine katkı sağlayacağı görüşünde hem fikir.