Pomega Enerji Depolama, 2025’in ilk çeyreğinde üretim kapasitesini yıllık 3 gigavatsaate çıkaracak. Genel Müdür Osman Şahin Köşker, toplamda 300 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin batarya üretiminde küresel bir merkez olabileceğini vurguladı.
Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, enerji depolama alanındaki yatırımlarını hızla büyütüyor. Genel Müdür Osman Şahin Köşker, 2025’in ilk çeyreğinde yıllık üretim kapasitelerini 3 gigavatsaate çıkaracaklarını ve toplam yatırımlarının 300 milyon dolara ulaşacağını açıkladı. Türkiye’nin özel sektördeki ilk ve tek prizmatik lityum-demir fosfat pil hücresi fabrikasıyla Pomega, Çin'den İtalya'ya uzanan geniş bir coğrafyada enerji depolama alanında liderlik ediyor.
ENERJİ DEPOLAMADA ÜÇ ANA ÇÖZÜM GRUBU
Pomega’nın Ankara Polatlı’daki tesisi, konut, sanayi ve şebeke ölçeğinde enerji depolama çözümleri sunuyor. Köşker, ürün portföylerini şu şekilde özetledi:
Konut Tipi Çözümler: Evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerji depolama sistemleri, taşınabilir bataryalar ve karavan, tekne gibi özel kullanım alanlarına yönelik çözümler.
Sanayiye Yönelik Ürünler: Telekom sektörü için dış mekana dayanıklı batarya paketleri ve 400 kilovatsaate kadar kapasiteye sahip enerji depolama sistemleri.
Şebeke Ölçeğinde Depolama: Yenilenebilir enerji santralleri için tasarlanmış konteyner tipi enerji depolama sistemleri.
2023 yılında 10 bin adet depolama ürünü üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Köşker, 2025 için bu rakamı 40 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
TÜRKİYE, BATARYA ÜRETİM MERKEZİ OLABİLİR
Yenilenebilir enerjiyle birlikte şebeke dengelerini sağlamak için enerji depolamanın kritik önem kazandığını vurgulayan Köşker, Türkiye’nin coğrafi avantajları sayesinde bir batarya üretim merkezi haline gelebileceğini ifade etti. Çin’in batarya sistemlerinde lider olduğunu ancak Avrupa ve ABD’nin tedarik zincirini kendilerine yakın bölgelere taşımak istediğini belirtti. Köşker, "Türkiye, Avrupa ve ABD için güvenilir bir ticaret ortağı olarak batarya endüstrisinde liderliğe aday" dedi.
FİNANSMAN VE TEKNOLOJİK GELİŞİM
Depolama projelerindeki en büyük zorluklardan birinin finansman olduğunu belirten Köşker, taşınabilir depolama sistemlerine yönelik leasing olanaklarının bu soruna çözüm olabileceğini söyledi. Türkiye’nin güçlü bir AR-GE ekibiyle enerji depolama teknolojilerini geliştirdiğini ve küresel pazarda önemli bir oyuncu haline gelebileceğini vurguladı.