Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Türkiye'de vatandaşların tapuları Dünya Bankası'na teminat olarak gösterildi" iddiasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, tapu kayıtlarının e-Devlet üzerinden sorgulandığında görülen "müşterek" ifadesinin, sistemde yaşanan bir hatadan kaynaklandığı belirtildi. Teknik hatanın düzeltilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığı ve TAKBİS ile Webtapu üzerinden yapılan tapu sorgulamalarında yeknesaklığın sağlanacağı ifade edildi.
Türkiye'de sosyal medya platformlarında dolaşıma sokulan yanıltıcı içeriklerin artması, kamuoyunu etkileyen önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak, sosyal medya platformu X'te tapulara ilişkin çarpıtılan ve yanıltıcı bir bilgi dolaşıma sokuldu. Bu içerikte, tapu senetlerinde yer alan "müşterek" ibaresinin e-Devlet üzerinden sorgulandığında görüldüğü ve bu durumun "Tapuların Dünya Bankası'na teminat olarak gösterildiği" şeklinde yanıltıcı bir yoruma neden olduğu belirtildi.
Müşterek tapu ibaresinin birden fazla kişinin ortak mülkiyetini ifade ettiği bilgisine dikkat çekilerek, mülkiyeti tek bir kişiye ait olan gayrimenkullerin e-Devlet sisteminde de "müşterek" olarak görünmesinin teknik bir hata kaynaklı olduğu vurgulandı. Konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, tapu kayıtlarının sistematik bir hatadan kaynaklanan bu yanıltıcı durumunun farkındalık yaratılması amacıyla açıklandığı ifade edildi.
Ayrıca, bu teknik hatanın giderilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığı ve tapu kayıtlarının e-Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulamalarda yeknesaklık sağlanması için adımlar atıldığı belirtildi. Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından, tapulardaki "müşterek" ibaresinin kaldırıldığı ve gerçek durumun net bir şekilde görülebileceği ifade edildi.
Sosyal medya kullanıcıları ise yapılan düzeltmeyi doğrulayarak, tapulardaki yanıltıcı ibarenin kaldırıldığını ve gerçek bilginin artık sosyal medya platformu X'te paylaşıldığını aktardılar.