Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Aralık 2024 sonuçlarına göre, Bileşik Endeks bir önceki aya göre 0,22 puan azaldı ve 66,44 puana geriledi. Faaliyet Endeksi de bir önceki aya göre 1,6 puan düştü ve 140,8 puan seviyesine indi. Aralık ayında güven seviyesi değişmedi ve 29,49 puan olarak kaldı. Beklenti Endeksi’nde ise 10 ay süren gerileme şimdilik son buldu. Aralık ayında Beklenti Endeksi, kasım ayına göre 0,2 puan arttı ve 52,5 puana yükseldi.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Aralık 2024 ve yılsonu genel sonuçları açıklandı. Rapora göre, Bileşik Endeks aralık ayında sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Ayrıca, 2024 yılında İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi ve alt endekslerin, 2023 yılı yılsonu seviyelerinin altında kaldığı da belirtildi. Yurt içi ve yurt dışında ortaya çıkan koşulların, endeksin zayıflamasına yol açtığına vurgu yapıldı. Bununla birlikte, Beklenti Endeksi’nde uzun süre sonra artış yaşanmasının ve Güven Endeksi’ndeki düşüşün şimdilik durmasının ümit verici olduğu kaydedildi.
Bileşik Endeks 0,22 puan azaldı
İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, aralık ayında bir önceki aya göre 0,22 puan azalma kaydetti ve 66,44 puan oldu. Bu sonuçla birlikte Bileşik Endeks, 2024 yılını gerileme ile kapattı. Rapora göre, faaliyetler de 2024 yılı aralık ayında zayıf kaldı. Mevsimselliğin sınırlayıcı etkileri görülmeye başladı ve iç pazarda yavaşlama hissedildi. Ek olarak, ihracat pazarlarında durağanlık sürerken, beklentilerde ise 10 ay sonra ilk kez artış yaşandı. Güven Endeksi’nde ise değişim görülmedi ve uzun süreli düşüş şimdilik ara verdi.
Bileşik Endeks’in bundan sonraki süreçte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekilleneceğine raporda yer verilirken, 2025 yılının ikinci çeyreğinden itibaren endekslerde toparlanmanın olabileceğine dikkat çekildi.
Faaliyet Endeksi 140,8 puana indi
Türkiye İMSAD’ın hazırladığı rapora göre, 2024 yılı eylül-kasım aylarında toparlanan faaliyetler, aralık ayında yeniden zayıflama gösterdi. Uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki etkileri devam ederken, küresel pazarlardaki durgunlukta değişim olmadığı raporda ifade edildi. Mevsimselliğin olumsuz etkilerinin öne çıkmaya başladığına da dikkat çekildi.
Raporda paylaşılan verilere göre, aralık ayında Faaliyet Endeksi bir önceki aya göre 1,6 puan azaldı ve 140,8 puan seviyesine indi. Bu sonuçla birlikte Faaliyet Endeksi, 2024 yılını 2023 yılı yılsonu seviyesinin de altında kapattı.
2024 yılı aralık ayında yurt içi satışlarda bir önceki aya göre değişim görülmediği ve ekonomide uygulanan sıkılaşma politikasının iç talebi sınırlandırdığına da yer verildi. Aralık ayında ihracatta önemli düşüş kaydedildiğinin, pazarlardaki durağanlığın devam etmesine rağmen, iç talepteki daralma nedeniyle ihracata ağırlık verilmeye çalışıldığının altı çizildi. Aralık 2024’te üretim ve cirolarda da azalma yaşanırken, yurt dışı satış fiyatlarında yükselme görüldü.
İnşaat malzemesi sanayisinde faaliyetlerin, sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler tarafından belirlendiği raporda ifade edildi. Ayrıca, iç pazarda yavaşlamanın süreceğine ve kış aylarında mevsimselliğin olumsuz etkilerinin görülmeye başladığına da vurgu yapıldı. İhracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelendiği belirtilen raporda, Faaliyet Endeksi’nin yeni yılın ilk aylarında durağan kalacağına dair öngörüde bulunuldu. Toparlanmanın pazarlardaki talebe bağlı olacağı da belirtildi.
Güven Endeksi aralık ayında değişmedi
Rapora göre, Aralık 2024’te Güven Endeksi’nde bir önceki aya göre değişim olmadı. Öte yandan, aralık ayında iç pazarın durağan olması ve buna bağlı olarak faaliyetlerin zayıf kalması, güven üzerinde olumsuz etkinin sürmesine neden oldu. Ayrıca, sıkılaştırma politikalarının iç pazarda işleri yavaşlattığı ve yüksek finansman maliyetlerinin sürdüğüne de vurgu yapıldı. Bu gelişmelere bağlı olarak, Güven Endeksi’nin kırılgan kalmaya devam ettiği tespitinde bulunuldu. Endeks verilerinde, 2024 Aralık ayında güven seviyesinin 29,49 puan olarak gerçekleştiği görüldü. Güven Endeksi 2023 yılını ise 33,0 puan ile kapatmıştı.
Raporda, 2024 yılı aralık ayında Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinin değişmediği, ancak zayıf kaldığı belirtildi. İnşaat sektörü açısından güvende değişim görülmezken, inşaat malzemesi sanayisinde güven seviyesinin sınırlı ölçüde artış gösterdiğinin altı çizildi. Ayrıca, yurt içi pazarlarda güvenin çok sınırlı ölçüde azaldığına, ihracat pazarlarına olan güvenin ise sınırlı ölçüde düştüğüne raporda yer verildi.
Beklenti Endeksi 52,5 puana yükseldi
2024 Aralık ayında artış gösteren Beklenti Endeksi, ocak ayından bu yana devam eden düşüşüne şimdilik son verdi. Beklentilerde düşüş eğiliminin kasım ayında dip yaptığına ve aralık ayında geri döndüğüne dikkat çekildi.
Uygulanan sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında toparlanmanın ötelenmesi gibi faktörlerin beklentileri etkilemeye devam ettiğine vurgu yapıldı. Ek olarak, üretim, yatırım ve istihdam beklentilerindeki sert gerilemenin şimdilik son bulduğu da belirtildi.
Yaşanan süreçlerin etkisiyle, Beklenti Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre 0,2 puan arttı ve 52,5 puana yükseldi. 2023 yılı aralık ayında ise Beklenti Endeksi 57,6 puan seviyesinde gerçekleşmişti. 2024 yılı aralık ayında, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde değişim görülmediğine yer verilen raporda, ekonomi programının kararlılıkla uygulanması ve ilk faiz indiriminin, beklentileri olumlu etkilediğine vurgu yapıldı.
Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde sınırlı artış gerçekleştiği ve ihracat siparişlerinde ise değişim olmadığı raporda belirtildi. Ayrıca, önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentilerinde yaşanan uzun süreli düşüşlerin şimdilik durduğuna dikkat çekildi.
Raporda yer alan değerlendirmeler kapsamında, yeni yılın ilk aylarında beklentileri şekillendirecek ana unsurun ekonomi politikaları ve sonuçları olacağı ifade edildi. Faiz indirimlerinin devam edeceğine dair beklentinin, malzeme sanayisini de olumlu etkileyeceğine parantez açıldı. İhracat pazarlarındaki toparlanmanın ise bir diğer önemli beklenti olduğuna vurgu yapıldı.
Türkiye İMSAD Hakkında
Kuruluşundan bu yana geçen 41 yılda, Türk inşaat sanayisini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD, 87 sanayici firma, 60 sektör derneği, 5 üniversite ve 1 sendika üyesiyle, pazarda 32 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında iş birlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir. Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 35 farklı alt sektörü temsil etmektedir. Sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir. 2018 yılından bu yana buildingSMART Türkiye şubesine ev sahipliği yapmaktadır.