HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, gündemdeki çözüm süreci ve İmralı ziyaretlerine ilişkin konuşurken barış için destek vereceklerini söyledi. Yapıcıoğlu, "Silahların susması ve kan akmasının durması önemlidir. Bunu sağlayacak her çabayı destekleriz" dedi.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Mardin’de gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Türkiye’nin gündemindeki çözüm süreci tartışmaları, Gazze’deki insani kriz ve Suriye’deki iç savaşa dair değerlendirmelerde bulundu. Yapıcıoğlu, “Silahların susması, kan akmasının durması değerlidir, önemlidir. Bunu sağlayacak her çaba bizim açımızdan desteklenmelidir” diyerek silah bırakmanın bir hak arama yöntemi olmadığını vurguladı.
ÇÖZÜM SÜRECİ TARTIŞMALARI: SİLAHLAR SUSMALI, ADALET SAĞLANMALI
Yapıcıoğlu, gündemdeki çözüm süreci ve İmralı ziyaretlerine ilişkin şunları söyledi:
“Dün Demokratik Emek Partisi’nden (DEM Parti) bir heyet İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştü. 22 Ekim’de Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamayla başlayan süreç, adı konmamış bir süreç olarak ilerliyor. Bu silahsızlanma mı, çözüm mü, başka bir süreç mi, belli değil. Ancak bir gerçek var ki, silahların susması ve kan akmasının durması değerlidir. Bunun sağlanması için her çaba kıymetlidir ve desteklenmelidir.”
Yapıcıoğlu, tarihi süreçte yapılan hataların bin yıllık kardeşliği zedelediğini belirterek, “Bu yaraların tedavi edilmesi ve sorunların adalet temelinde çözülmesi gerekiyor. Silah bir hak arama yöntemi olmamalıdır” dedi.
'GAZZE'DE ALTYAPI ÇÖKTÜ'
Gazze’deki insani duruma dikkat çeken Yapıcıoğlu, bölgede yaşanan yıkımın insanlık suçu boyutlarına ulaştığını ifade etti:
“Gazze’de çok ciddi bir yıkım yaşanıyor. Ateşkes sağlandıktan sonra bu mesele gündemin alt sıralarına inebilir ama bizce Gazze gündemden düşmemelidir. Oradaki binaların yüzde 80’i yıkıldı, 60 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Altyapı tamamen çöktü. İsrail’in amacı Gazze’yi insansızlaştırmak, oradaki halkı göçe zorlamak.”
Yapıcıoğlu, Türkiye vatandaşı olup İsrail vatandaşı da olanların Gazze’deki suçlara karışıp karışmadığının araştırılması gerektiğini vurguladı ve bu konuda Aralık 2023’te Meclis’e sundukları kanun teklifinin henüz görüşülmediğini ifade etti.
SURİYE: KAOSUN SONU GELMİYOR
Yapıcıoğlu, Suriye’deki iç savaşın 14. yılına girdiğini hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“2011’de başlayan iç savaşta Esad rejimi devrildi. Aralık 8’de Esad Suriye’yi terk etti ve halk devrim gerçekleştirdi. Ancak diktatörün devrilmesi bölgedeki kaosu bitirmedi. Emperyalist güçler Suriye üzerinde hesaplarını sürdürüyor. Batılı ülkeler ve Siyonist işgal rejimi, Suriye’yi kendi çıkarları doğrultusunda karıştırmaya devam ediyor.”
Mardin’in Suriye sınırındaki stratejik konumuna dikkat çeken Yapıcıoğlu, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının Türkiye için de hayati önem taşıdığını söyledi.
'GÜVENLİ BİR ORTAM SAĞLANMALI'
Yapıcıoğlu, konuşmasını silahların tamamen bırakılmasının önemine ve adalet temelli bir çözümün gerekliliğine dikkat çekerek sonlandırdı. “Barışın kalıcı hale gelmesi için kardeşlik ve adalet temelinde bir anlayış benimsenmelidir. İnsanların güven içinde yaşayabileceği bir ortam sağlanmalı ve geçmişin yaraları sarılmalıdır” dedi.