Türkiye Daron'la gurur duyuyor

Türkiye Daron'la gurur duyuyor

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü'nü alarak Türkiye'ye büyük bir gurur yaşattı. Kurumların refah üzerindeki etkisini açıklayan Prof. Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson ödülü paylaşırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra siyasi parti liderleri, ekonomi profesörleri ve iş insanları Acemoğlu'na tebrik yağdırdı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ekonomi Ödülü'nü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verdi.

Komite'nin açıklamasında, "Ekonomi bilimlerinde bu yılın ödül sahipleri, uluslar arasındaki refah farklılıklarını anlamamıza yardımcı oldular. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson bir ülkenin refahı için toplumsal kurumların önemini ortaya koydular. Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve halkı sömüren kurumların bulunduğu toplumlarda büyüme ya da daha iyiye doğru değişim gerçekleşmez. Ödül sahiplerinin araştırmaları bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor." ifadelerine yer verildi.

Prof. Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Türkiye'ye Nobel'i getiren 3. isim oldu. Acemoğlu siyasetçiler, ekonomistler ve iş insanları tarafından "gurur verici" başarısı nedeniyle tebrik edildi.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yağtığı konuşma da Acemoğlu'na yer vererek, "2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Ekonomist Daron Acemoğlu'nu tebrik ediyoruz." dedi.

ABDULLAH GÜL: GURUR VERİCİ

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyal medyada Acemoğlu ile fotoğrafını paylaşarak, "Kendisine, 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü, çok öğretici bulduğum ‘Ulusların Düşüşü’ adlı eseri için Çankaya Köşkü’nde takdim etmiştim. Bu ödül Türkiye için gurur verici." ifadelerini kullandı.

ÖZEL: ÜLKEDEKİ EKONOMİK KRİZİN GEREKÇELERİNİ ANLATIYOR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Acemoğlu'nu tebrik ettiği paylaşımında, "Nobel jürisinin açıklamasındaki ifadelerin ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin gerekçelerini anlatması açısından çok anlamlı olduğunu değerlendiriyorum." uyarısında bulundu.

DAVUTOĞLU: HİÇ ŞÜPHEM YOKTU

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Acemoğlu'nun eserlerinden ve kendisiyle yaptığı istişarelerden istifade ettiğini, Nobel ödülünü alacağından hiç şüphesi olmadığını vurgularken "meslektaşım" dediği Acemoğlu için, "Ülkem ve bilim camiamız adına büyük bir gurur duydum." dedi.

Davutoğlu, komitenin temel tezlerinin Türkiye'nin içinden geçtiği kritik süreçte gerek uluslararası toplum gerekse Türkiye için hayati önem taşıdığını ifade etti. Gelecek Partisi Genel Başkanı, “Sosyal kurumların ülke refahı açısından önemi” tezinin Türkiye için her zamankinden daha değerli ve ilham verici olduğunu vurguladı.

NOBEL İÇİN OECD BÜYÜKELÇİLİĞİNİ REDDETTİ

Daron Acemoğlu'nun 2010'da tanıştıklarından itibaren kendisini derinden etkilediğinin altını çizen Davutoğlu, "Kendisine Türkiye Cumhuriyeti’nin Paris’teki OECD Büyükelçisi olma teklifini götürdüğümde, 'kendisini Nobel ödülü alacak çalışmalara adadığını' söyleyerek nazik bir şekilde izin istemişti." dedi.

Davutoğlu, sosyal medyada yaptığı tebrik paylaşımını, "Gerek ülkemizdeki gerekse dünyadaki iktidar sahiplerinin ekonomik kalkınmanın sosyal ve kurumsal altyapısıyla ilgili bu son derece önemli tezlerden ders almalarını dilerim." sözleriyle bitirdi.

BABACAN: GURUR DUYDUM

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yayımladığı tebrik mesajında, "Değerli bilim insanımız, kıymetli dostum Daron Acemoğlu’nu tebrik ediyorum. Ülkem adına gurur duydum. Daron Bey’e başarılarının devamını diliyorum."

MEHMET ŞİMŞEK: YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya paylaşımında, "Değerli ekonomist Sayın Daron Acemoğlu’nu yürekten tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

DERVİŞOĞLU: BÜYÜK BİR GURUR YAŞATTI

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Bizlere yaşattığı bu gurur için şükranlarımı sunuyor, gelecekteki çalışmalarında üstün başarılar diliyorum." dedi.

Ekonomistler ve iş dünyası da Prof. Dr. Daron Acemoğlu'nun başarısını art arda tebrik etti.

Ekonomist Serkan Özcan, Prof. Acemoğlu'nu, "Çok sevindim ve gurur duydum. Tebrik ederim Hocam." sözleriyle kutladı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Bizleri gururlandıran Daron Acemoğlu'nu canı gönülden tebrik ediyorum." açıklamasını yaptı.

HAK EDİLMİŞ BİR NOBEL

Prof. Dr. Refet Gürkaynak, "Derdi ülkeyi gönendirmek değil yağmalamak olan insanların yönettikleri ülkelerin sadece o sırada değil nesillerce sonra da bellerini doğrultamadıklarını göstermiş olması büyük iş." diyerek Acemoğlu'nun "hak edilmiş" bir Nobel aldığını vurguladı.

Prof. Dr. Hakan Kara, "Ne kadar gurur duysak azdır." yorumunu yaptı.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

'BİLİM DÜNYASINA TÜRK İZİ BIRAKMAK NE BÜYÜK ONUR'

"Bilim dünyasında Türk izi bırakmak ne büyük bir onur!" diyen Prof. Dr. Şenol Babuşçu, ödül sahipleri arasında Türk bilim insanı Prof.Dr. Daron Acemoğlu’nu görmenin gurur verici olduğunu söyledi. Babuşçu, "Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte yaptıkları çalışmalar, ekonomiyi ve toplumları daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor." dedi.

Ekonomist İris Cibre, sosyal medya paylaşımında, "Gurur duyuyoruz. Kalpten tebrik ediyorum." ifadelerine yer verdi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, "Daron Acemoğlu'nu tebrik ediyorum. Ülkemiz için gurur verici ve sevindirici bu tür başarıların artarak devam etmesini diliyorum." paylaşımını yaptı.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Acemoğlu'nun çalışmalarının ve önerilerinin ekonomi alanında çözüm geliştiren her bir düşünür ve kurum için rehber niteliğinde olduğunu vurgulayarak, "Ülke olarak böyle kıymetli bir değere sahip olmamız mutluluk ve gurur verici." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN