TÜİK'in kendisinden enflasyon hesaplamalarında kullandığı fiyat listesini isteyen mahkemeye verdiği yanıtta, 2022 yılı Mayıs ayından bu yana bu verilerin kurumda mevcut olmadığını bildirmesi dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son yıllarda enflasyon hesaplamalarındaki şeffaflık ve doğruluk konularında eleştirilerin odağında yer alıyor. Özellikle madde fiyat listelerinin yayımlanmasının durdurulması ve bu durumun yargıya taşınmasının ardından yaşanan gelişmeler, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Gazeteci Çiğdem Toker'in T24'te yer alan haberine göre, TÜİK'in bu süreçteki tutumunu ve yargı kararlarına karşı sergilediği direnci ele aldığı köşe yazısında, TÜİK'in mahkemeye verdiği çarpıcı yazılı cevaba dikkat çekti. TÜİK, "2022 yılı Mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmaya ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır." diyerek, verilerin Kurumda olmadığını belirtti.
TÜİK, iki yıl önce enflasyon hesaplamalarında önemli bir dayanak oluşturan madde fiyat listesinin yayımlanmasını durdurdu. Bu karar, DİSK tarafından yargıya taşındı ve mahkeme, TÜİK'in bu verileri yayımlaması gerektiğine hükmetti. Ancak TÜİK, Anayasa ve yasaların yargı kararlarının bağlayıcılığını emreden hükümlerini dikkate almayarak, veri karartma işlemine devam etti. Dahası, idare mahkemesi kararının uygulanmaması için Danıştay'a başvurdu ve Adalet Bakanlığı'na yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Bu davayı da kaybeden TÜİK, yargı kararlarına uymama konusunda ısrarcı oldu.
TÜİK'İN YAZILI CEVABI
DİSK, gelişmelere karşın veri açıklamaktan kaçınan TÜİK hakkında yeni bir yargı yoluna gitti ve TÜİK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. TÜİK'in mahkemeye verdiği yazılı cevabı aktaran Toker, "Bütün bu sorunun belkemiğini oluşturan madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesi yine yer almıyor. Ancak 15 Mayıs 2024 tarihli (E-69662481-622.03-35790) bu yazıda şöyle bir ifade yer alıyor: 'Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmaya ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır.'" dedi.