TÜİK sağlıklı ölçüm yapsaydı en düşük emekli maaşı bu kadar olacaktı! Remzi Özdemir'den çarpıcı değerlendirme

TÜİK'in son madde fiyatlarındaki gizlemeyi değerlendiren ekonomist Remzi Özdemir, hatalı ölçüm yapıldığını ve doğru hesaplama yapılsaydı en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını açıkladı. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sır gibi sakladığı madde fiyatları belli oldu. Ev kiralarını 6 bin üzerinden hesaplayan kuruma TÜİK'e göre, uzman doktor muayenesi 33 lira 69 kuruş, yurt ücreti 457 lira, ev kirası ise 5 bin 845 lira.

TÜİK'in sakladığı ve uzun süre sonra ortaya çıkan madde fiyatlarını ekonomist Remzi Özdemir değerlendirdi. Tele1'de yayınına konuk olan Remzi Özdemir, "Türkiye'de emekliye, asgari ücretliye, çalışana en büyük kötülüğü TÜİK yaptı. Bugün hala zeytinyağının litresini 100 TL olarak gösteriyor. Oysa bugün zeytinyağının 1 litresi 300 liradan satılıyor" dedi.

Ekonomist Remzi Özdemir, canlı yayında şunları söyledi:

"Hayretler içerisindeyiz. Hâlâ uzman doktorun ücreti 34 bin – 35 bin lira olarak baz alınıyor. Allah aşkına bu ülkedeki fiyat algısının siz sağlıklı olduğunu ölçebilir misiniz? Bugün insanların fiyat algısı bozulmuştur. Fiyat algısının bozulmasının tek sebebi, tek sorumlusu TÜİK'tir.

Çünkü TÜİK sağlıklı bir ölçüm yapabilseydi eğer hatta gerçek bir ölçüm yapabilseydi, insanların, emeklinin, çalışanın ücretini ona göre arttıracaktı. Ona göre artacağı için, belki de bugün bir emekli maaşı, geçenlerde Ozan Bingöl bir hesaplama yapmıştı, normal şartlarda şu an emekli maaşının 30 bin civarlarında olması gerekiyor.

Bugün 30 bin lira alan bir emekli için 90 TL limon çok gelmeyecekti. İşte zincir burada kopuyor. Türkiye’de emekliye, asgari ücretliye, çalışana en büyük kötülüğü TÜİK yaptı. Bugün hala zeytinyağının litresini 100 TL olarak gösteriyor. Oysa bugün zeytinyağının 1 litresi 300 liradan satılıyor. Ve biz dünyanın en büyük zeytin üreticisiyiz.

Maalesef yapılacak bir şey yok. Bu fiyatlar önümüzdeki yıla göre iyi fiyatlar diyebiliriz. Biz bunu sadece limonda görmeyeceğiz. Bu kış ciddi anlamda domates ve benzeri sebze ürünlerinde de göreceğiz. Öyle fiyatlar göreceğiz ki belki de domatesi Aralık ayında 100 TL'ye alacağız. 100 lira şuan çok fantastik geliyor, ama o gün geldiğinde 100 lirayı da makbul kabul edeceğiz. Çünkü fiyat algımız bozuldu."

MADDE SEPETİ NEDİR?

TÜİK'in enflasyon oranını ölçerken fiyat artışını değerlendirmeye aldığı unsurlardır. Diğer adıyla enflasyon sepetinde bulunan öğeler, tüketici harcamalarının önemli bileşenlerini kapsar ve genellikle şunları içerebilir:

* Gıda maddeleri: Ekmek, et, süt, meyve, sebze, yağ gibi temel gıda ürünleri

* Konut: Kiralar, gayrimenkul fiyatları, ev aletleri gibi konutla ilgili maliyetler

2024 yılında ise 81 ilin tamamı ve 227 ilçe kapsamında 28 bin 252 iş yeri ve 5 bin 246 konut (kira), 406 madde, 913 çeşit madde çeşidi değerlendiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN