TOKİ hakkında merak edilenler son hızla araştırılmaya devam ediliyor! Vatandaşlar ev sahibi olmak için TOKİ başvurularını yapmayı sürdürüyor. Başvuru yapmadan önce bilgi almak isteyen kişiler kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyor. Çoğu kişi TOKİ ödeme planları nasıl olacak, TOKİ taksitleri sabit mi kalacak, artış yaşanacak mı? Sorularının yanıtlarını merak etmeye başladı. Detaylara haberimizden göz atabilirsiniz...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylı olarak anlattığı sosyal konut projesine ilgi her geçen gün artıyor. 14 Eylül'den itibaren projeye katılmak için kayıt yaptıran kişi sayısı 3,5 milyona ulaşınca insanlar projeye katılmaya hak kazanırlarsa kaç taksit ödeyeceklerini merak ediyor sosyal? Aylık ödemeler sabit mi yoksa artıyor mu? Sorusu merak içerisinde araştırılıyor. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz…
TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ 2+1, 3+1 ÖDEME PLANI NASIL OLACAK 2022?
TOKİ'ye göre 81 il genelinde 253.692 konuttan birine sahip olacak vatandaşların taksit tutarı farklı olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre 2+1 konutun taksit tutarı 608.000 Türk Lirası, aylık ödemesiyse 2.280 Türk Lirasından başlayacaktır.
Taksit tutarı 3 + 1 ev 850.000 Türk Lirası ve taksit ödemeleri 3.187 Türk Lirasından başlayacaktır. Belirtilen miktarlar ile göre değişebilir.
TOKİ SOSYAL KONUT TAKSİTLERİ SABİT Mİ, ARTACAK MI?
TOKİ Sosyal Konut Projesi'nde taksit tutarı her sene Ocak ve Temmuz ayları içerisinde artacaktır. Taksit miktarı yılda iki kez artacaktır. Bahsi geçen artış, son altı aylık dönemdeki maaş artış oranı dikkate alınarak idarenin belirleyeceği oranda artırılır. İlk dönemsel artışa, sözleşmenin imzalandığı tarihe göre Yönetim Kurulu karar verecektir.
Sonuç olarak TOKİ fiyatı ve taksit tutarı artabilir.
TOKİ PROJESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 250.000 sosyal konut projesi kapsamında yapılacak konutlar için; TR Ziraat Bankası A.Ş. ve T. Halk Bankası A.Ş.'nin yetkili şubeleri ile e-Devlet üzerinden yapılan talepler 14 Eylül 2022 ile 31 Ekim 2022 tarihlerinde olacaktır. E-Devlet uygulaması 28 Ekim 2022 tarihiyle beraber tamamlanacaktır.
Konut tipine bakılmaksızın (2 + 1 ve 3 + 1) her proje için başvuru yapılacaktır.
500 Türk Lirası başvuru ücreti verilmektedir.
başvuru; 5 kategoride kabul edilecektir;
• " Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ",
• "En az yüzde 40 engelli vatandaşlar",
• "Emekli vatandaşlar",
• "18 ile 30 yaş arası gençler"
• "Diğer Adaylar".
• Başvuruları alınacak olan konutların ihalesi yapılmasının ardından, satış bedeli belirlenecek ve kura ile çekilecektir
• Ev almak için çekiliş, çekiliş yeri ve saati İdarenin internet sitesinde duyurulacaktır.
• Konutun adet, brüt m², net m² ve fiyat bilgisi proje ihalesi sonrasında kesinleşecektir.
Projeye yeterli başvuru gelmemesi veya mücbir sebepler nedeniyle projenin uygulanamaması durumunda başvuru sahiplerine bilgi verilecektir.
Hak sahipleri için daireler; Vadeli ve 240 ay vadeyle satışa sunulacaktır.
Hak sahipleri konut borç bakiyesi ve aylık ödemeleri, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, faiz oranı dikkate alınarak devlet tarafından belirlenen oranda artırılır. İlk dönemsel artışa, sözleşmenin imzalandığı tarihe göre Yönetim Kurulu karar verecektir.
Taksit, sözleşme tarihini takip eden aydan itibaren başlayacaktır.
TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Projeye başvurmak için başvuru sahibinin;
- TC vatandaşı olması
- Proje ilinin nüfusuna kayıtlı olmak veya başvuru tarihinden itibaren proje ilinde en az 1 yıl ikamet etmiş olmak.
- Öncelikle kendileri, eşleri ve çocukları üzerinde Sınırlar içinde tapuda kayıtlı konut bulunmaması.
- Aylık hane geliri (kendisi, eşi ve 18 yaşından küçük çocukları) net 16.000 Türk Lirası (İstanbul İli için 18.000₺) kadar olmalıdır. (Başvuru sahibi, eşi ve 18 yaşından küçük çocukların başvuru tarihinde aldıkları yemek, ulaşım vb. her türlü yardım dahil aylık toplam net geliri)
- başvuru sahibi sadece hane halkı adına başvuruda bulunulabilir. Birden fazla talep olması durumunda, talepler geçersiz sayılacaktır.
- Başvuran vatandaşlarımız; 18 yaşından büyük olmalılar.
- 14 Eylül 1992 tarihinden sonra doğanlar gençler grubuna başvurabilirler.
E-DEVLET YOLUYLA YAPILACAK BAŞVURU İŞLEMLERİ
Başvuru Sahibi;
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hizmetlerinden “Konut İşyeri Başvuru” hizmeti ile e-devlet üzerinden başvuru yapılabilmektedir.
Başvuru ekranında ve duyuru metninde uygulanacak koşullara ilişkin bilgiler yer almaktadır.
e-Devlet üzerinden proje seçerek başvuru yapabilirsiniz.
e-Devlet aracılığıyla başvurunuzu takip edebilirsiniz.
e-Devlet uygulaması 28 Ekim 2022 tarihinde sona erecektir.
Engelli ve Emekli kategorisinden e-Devlet üzerinden başvuru yapanlardan sözleşme aşamasında engelli veya emekli olduklarını gösteren belge istenir.
E-Devlet kanalıyla yapılan başvurularda, başvuru sahibinin açtığı IBAN hesabı üzerinden SMS ile gönderilmek üzere kayıt ücreti EFT, havale, ATM vb. ile ödenebilir. Belirtilen süre içinde başvurulmalıdır, aksi takdirde mevcut başvuru geçersiz sayılacaktır.
e-Devlet üzerinden başvuran vatandaşlar, kayıt işlemlerini yukarıda belirtilen şekilde tamamlayacak ve banka şubelerinden başvuru yapmalarına gerek kalmayacaktır.
Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri başvurusu sadece banka şubeleri aracılığıyla yapılacaktır.
KURA ÇEKİLİŞİ
" Hak Sahibi Belirleme Kurası" noterde; İdari görevlilerin gözetiminde gerçekleştirilecek.
1) Konutun %5'ine tekabül eden kısım Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malullerine ayrılacaktır. Çekiliş sonucunda bu kategoride yer almayan adaylar, diğer alıcı kategorilerindeki adaylara karşı kura çekilecektir.
2) "En az yüzde 40 Engelli Vatandaşlara" konaklama bedelinin %5'i oranında kontenjan ayrılacak olup, birden fazla talep olması durumunda kura ile belirlenecektir. Çekiliş sonucunda bu kategoride yer almayan adaylar, diğer alıcı kategorilerindeki adaylara karşı kura çekilecektir.
3) Emekli vatandaşlara yüzde 20 kadar konut sayısı ayrılacak ve kontenjanı aşan taleplerde hak sahipleri gruplar halinde belirlenecektir. Çekiliş sonucunda bu kategoride yer almayan adaylar, diğer alıcı kategorilerindeki adaylara karşı kura çekilecektir.
4) Genç Vatandaşlara konutun yüzde 10’u oranında kota tahsis edilecektir. Çekiliş sonucunda bu kategoride yer almayan adaylar, diğer alıcı kategorilerindeki adaylara karşı kura çekilecektir.
5) İdarenin genel uygulaması olduğu gibi, hak sahipleri diğer aday alıcılar için kura ile belirlenecektir.
Kura çekilişinin yeri ve saati daha sonra idarenin internet sitesinde duyurulacaktır.
Kura çekilişinde hak sahibi konumuna gelemeyenler, başvuru ücretini çekiliş tarihinden itibaren 5 iş günü sonra Banka'nın yetkili şube ve ATM'leri üzeriden çekebileceklerdir.
Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatlarının belirlenmesinin ardından İdare tarafından tespiti yapılan tarih kapsamında "Konut Belirleme Kurası" düzenlenecektir.
Satışta olan konut sayısından daha az başvurunun yapılması halinde, başvuruda bulunan kişilerce satın alınacak konutları TOKİ tarafından belirlenerek kullanıma sunacağı bloklardan, noter huzurunda yapılacak kurayla belli olacaktır.
İhalenin ardından konut sayısında azalma olmasıyla beraber; konut belirleme kurasıyla ilk kura için seçilen hak sahipleri arasından konut sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası düzenlenecektir.
SÖZLEŞME İMZALANMASI
Konut belirleme kurasıyla konutları belli olacak alıcılar, idare tarafından belirlenen ve ilan edilen tarihler içerisinde bankada gayrimenkul alım sözleşmesini imzalayacaklardır.
KDV ÖDEMELERİ
3065 Sayılı KDV Kanunu'nun da geçerli KDV oranında ödenmesi gereken tutar, teslimat anında nakit olarak alınacaktır.
DEVİR İŞLEMİ
Hak sahibi olanlar ve sözleşme imzalayanlar, borçlarının sona ermesine kadar evlerini devredemezler.