Türkiye'de milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren gelişmeyi SGK Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı. 2024 yılı bitimine sayılı günler kala emeklilik hayali kuran vatandaşlar için uyarıda bulunan Erdursun, izleyecekleri yolu tek tek açıkladı. SSK ve Bağ-Kur'lular bu haber sizin için! SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan hayati uyarı. Bu tarihlere dikkat! İşte Özgür Erdursun'un dikkat çeken uyarıları ve emeklilikte izlenmesi gereken yollar...
Milyonlarca çalışan emeklilik için gün saymakta. 2025 yılı öncesi emeklilik için hazırlık yapan kişilere ise kritik bir uyarı yapıldı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yakın tarihte emekli olacakları üstüne basa basa uyardı. SSK ve Bağ-Kur'lular bu haber sizin için! Bu tarihlere aman dikkat edin. SGK uzmanı Özgür Erdursun 2024'de emeklilik müracaatında bulunacakların izleyeceği yolları tek tek açıkladı.
SGK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN'DAN HAYATİ UYARI: BU TARİHLERE DİKKAT!
SGK uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca emekliyi ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Erdursun, 2024 yılında emeklilik başvurusunda bulunacakların izlemesi gereken adımları detaylı bir şekilde sıraladı. Emeklilik için başvuru yaparken bu sıralama ve tarihlere mutlaka dikkat edin. İşte emeklilik sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar;
1. HANGİ STATÜDEN EMEKLİ OLACAĞINIZI BELİRLEYİN
"Emekli olacağınız statüyü belirlemek için son 2520 gün içinde en çok hangi statüde prim ödendiğine bakmanız gerekiyor. Bu kapsamda SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B), Emekli Sandığı (4/C) veya Banka Sandığı gibi statülerin prim gün sayılarınızı kontrol edin. Eksik prim günleriniz varsa, doğum, askerlik, yurtdışı, doktora, aylıksız izin gibi borçlanma haklarınızı kullanarak eksik günlerinizi tamamlayabilirsiniz.
2. BAŞVURU TARİHLERİNE DİKKAT EDİN
SSK ve Bağ-Kur (4/A, 4/B): 2024 emeklisi olmak ve emekli maaşında %30 kayıp yaşamamak için 31 Aralık 2024'e kadar başvuru yapmalısınız. Kamu (Memur/4/C): Kamu çalışanları için son başvuru tarihi 14 Ocak 2025.
3. İŞTEN ÇIKIŞ İŞLEMLERİ
SSK (4/A) kapsamında emeklilik başvurusu yapacaksanız, öncelikle işyerinizden Kod:8 (emeklilik nedeniyle işten çıkış) işleminizi yaptırmanız gerekiyor.
4. E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU
Emeklilik başvurusunu e-Devlet üzerinden yapacaksanız, şu adımları takip edin:
- e-Devlet sistemine giriş yapın.
- "Gelir Aylık Ödenek" bölümüne girin.
- "Yeni Başvuru" seçeneğini seçerek başvurunuzu tamamlayın.
5. AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER İÇİN
Eğer emeklilik başvurusu sonrası aynı işyerinde çalışmaya devam edecekseniz, işten çıkışınızı yaptığınız günün ertesi günü Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile tekrar işe girişiniz yapılmalıdır.
6. KIDEM TAZMİNATI HAKLARINIZ
Son çalıştığınız işyerinde bir yıl veya daha uzun süre çalışmışsanız, çalıştığınız yıl, ay ve güne göre kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
7. KULLANILMAMIŞ İZİN HAKLARINIZ
Emeklilik nedeniyle işten çıkış yaptığınızda, kullanmadığınız yıllık izinlerinizin ücretini alabilirsiniz.
8. İHBAR TAZMİNATI HAKKI
Emeklilik nedeniyle işten çıkış durumunda ihbar tazminatı hakkı bulunmamaktadır."