Sektörel asgari ücret iddiası! İlk itiraz Uluslararası Çalışma Örgütü'nden: Sıcak bakmıyoruz

Sektörel asgari ücret iddiası! İlk itiraz Uluslararası Çalışma Örgütü'nden: Sıcak bakmıyoruz

Asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırı altında erimeye devam ediyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, asgari ücret için sektöre göre farklı ücretlendirme önerisine karşı çıktı: Sıcak bakmıyoruz...

Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörü Yasser Hassan, haziran ayında Cenevre’de gerçekleştirilen ILO’nun 112. Çalışma Konferansı’nda alınan kararlar ve asgari ücret tartışmalarıyla ilgili konuştu. Hassan, asgari ücret için sektöre göre farklı ücretlendirme önerisine sıcak bakmadıklarını sebepleriyle birlikte açıkladı.

'ASGARİ ÜCRET SİYASİ BİR KARARDIR'

Asgari ücretin hassa bir konu olduğunu ifade eden Hassan üye ülkeler tarafından ILO’nun tavsiye mahiyetinde katkı verdiğini belirtti. Hassan, Türkiye’de asgari ücret değerlendirilirken yaşam maliyeti, işletmelerin sürdürülebilirliği ve rekabet gücü gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti ve "Asgari ücret siyasi bir karardır ve enflasyon ile kısır döngüye girebilir" ifadelerini kullandı.

77777.jpg

HaberTurk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, asgari ücretle ilgili dünyada farklı uygulamalar olduğunu vurgulayan Hassan, İrlanda örneğini verdi. Hassan, 2008-2009 krizi sırasında şirketlerin rekabet gücünü korumak için İrlan’da da ücretlere üst sınır belirlendiğini anlattı.

Asgari ücretle ilgili net bir tavsiye verilemeyeceğini, “Yüzde şu kadar oranda artış yapılmalı” denilemeyeceğini belirten Yasser Hassan, asgari ücretin çok karmaşık bir konu olduğunu, başka bir ülkenin de örnek gösterilemeyeceğini ifade etti.

'SEKTÖREL ASGARİ ÜCRETE SICAK BAKMIYORUZ'

Hassan, ILO’nun asgari ücretle ilgili iki sözleşmeden 1928 tarihli 26 Sayılı Sözleşme’nin Türkiye tarafından onaylandığını ama 1970 tarihli 131 Sayılı Asgari Ücret Tespit Sözleşmesi’nin onaylanmadığını hatırlattı. Hassan, Türkiye 131 Sayılı Sözleşme’yi onaylarsa teknik tavsiye sunmaya hazır olduklarını, halen Meksika, birçok Avrupa Birliği üyesi ve Güney Afrika ile çalıştıklarını kaydetti.

Yasser Hassan, ILO’nun tavsiyede bulunabilmesi için işçi, işveren veya hükümetten birinin değil üçünün de talepte bulunması gerektiğini, böyle bir talep gelmesi halinde ILO’nun Cenevre’deki merkezinden de destek isteyebileceklerini söyledi. “Biz asgari ücret yıllık enflasyonla aynı oranda artmalıdır demiyoruz” diyen Hassan, asgari ücret artırılırken işsizliğe yol açma ihtimalinin de göz önüne alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de zaman zaman bölgesel ve sektörel asgari ücret tartışmaları yaşanıyor. Hassan bu konudaki soru üzerine, sektörel bazlı asgari ücrete sıcak bakmadıklarını, asgari ücretin ülkedeki genel işgücünü kapsaması gerektiğini ifade etti.

ILO KONFERANSINDA TOPLU PAZARLIK SORUNLARI DA KONUŞULDU

Yasser Hassan, ILO’nun Çalışma Konferansı’nda Türkiye’deki örgütlenme, toplu pazarlık sorunlarının da gündeme geldiğini söyleyerek, Türkiye'nin bu alandaki gelişimine destek olmak istediklerini söyledi. ILO’nun rolünün tavsiye nitelikli olduğuna dikkat çeken Hassan, ILO olarak Türkiye’de çocuk işçiliği, mevsimlik işçiler, geçici koruma altındaki Suriyeliler başta olmak üzere çeşitli programlar yürüttüklerini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN