Türkiye’de yaşanan gıda enflasyonunda bir yeni dalga da şekeri vurdu. Şekerin çuval fiyatlarındaki artış iki katını geçerken, ithalat seçeneğinin de arttığı vurgulanıyor.
Gıda fiyatlarında yaşanan artış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan KDV indirimiyle de durdurulamamıştı. Enflasyon sürekli yükselmeye devam ederken, üreticiler fiyatların düşmesi için tüketiciden alınan vergilerin azaltılmasının yetmeyeceği, üreticinin bizzat kendisinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.
Ayçiçek ve buğday fiyatlarında çeşitli nedenlerle büyük fiyat artışları yaşanmıştı. Şekerde de fiyat artışı diğerlerinden çok daha çarpıcı bir şekilde yaşanmaya başladı. Ancak uzmanlar, şekerde yaşanan krizin dış kaynaklı olmadığına, üreticinin girdi maliyetlerinin yükselerek kazancının düşmesi ve devlet tarafından desteklenmemesi sebebiyle üretimden küstürülmesinin asıl belirleyici etken olduğuna dikkat çekiyor.
Kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (Türkşeker) 270 liraya sattığı 50 kilogramlık şeker çuvalı 700 liraya kadar çıktı. Şekerle üretim yapan sektörlerde imalat ciddi oranda düşerken şeker pancarı üretiminde de gerileme yaşanması, fiyatların patlamasına yol açtı.
“STRATEJİK BİR ÜRÜN”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önce KARAR'a yaptığı değerlendirmede, “Şeker pancarı stratejik bir ürün. Ülkemizde 400 bine yakın çiftçi şeker pancarı ekiyordu. Son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaları şeker pancarını da vurdu. 93 bine kadar çiftçi sayısı düştü” demişti.
Şeker fiyatlarında yaşanan artış, şekerle imalat yapan sektörlerde üretimin durmasına da neden olabilir.
"BÜYÜK BİR KONTROLSÜZLÜK VAR"
DW Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı'nın acil ithalat yetkisi alarak şeker ithalatını gündeme aldığı iddiaları ediliyor.
Türkiye'de şeker arzının yeterli olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran'a göre bu durum, özelleştirmeler sonrası fiyatta ikili bir yapı oluşmasından kaynaklanıyor. Türkşeker’in, şekeri genellikle tüccarlara ve sanayiye sattığını ve bu satıştaki 50 kilogramlık çuval fiyatları 270 lira iken toptancıların bunu 700 liradan satabildiğini belirten Kapıkıran, “Piyasada büyük bir kontrolsüzlük var” dedi.
ZAMLAR DEVAM EDECEK Mİ?
Kapıkıran, temel bir ihtiyaç maddesi olan şeker üretiminde kamunun denetimi ve etkinliği artırılmazsa zamlar devam edeceğini kaydetti.
"Elbette zamlar çözüme ulaşmadıkça devam edecektir" diyen Kapıkıran, "Hem özel sektörün piyasa hakimiyeti nedeniyle, hem de girdi maliyetlerinin ve dolayısıyla üretici fiyatlarının artması hem de aracıların artması dolayısıyla sürecek" diye konuştu.