Rekoltede beklenen senaryo görülmedi! Kuraklık özellikle de o ürünleri vurdu: Fiyatlar fırlamadan alın

Rekoltede beklenen senaryo görülmedi! Kuraklık özellikle de o ürünleri vurdu: Fiyatlar fırlamadan alın

Ülkede yaşanan aşırı sıcaklar ve yağış yetersizliği tarımsal alanda ciddi etkiler bırakmaya devam ediyor. Özellikle de o üründe beklenen rekolte senaryoları görülmedi. Hal böyle olunca fiyatlarda da yükseliş beklentisi başladı. İşte detaylar…

Türkiye’de zeytin üretimi geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. 2023 yılı için rekolte artışı beklenmesine rağmen, sıcak hava ve yağış eksikliği nedeniyle zeytin irileşmedi ve dalında buruştu. Uzmanlar, bu durumun sofralık zeytin üretiminde sıkıntılara yol açabileceği ve fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor.

yeni-proje-8-001.jpg

ZEYTİN AĞAÇLARI ARTIYOR, ÜRETİM DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR

Türkiye'de zeytin ağacı sayısı son 20 yılda önemli bir artış göstererek 99 milyondan 201 milyon 770 bine ulaştı. Bu artış, toplam zeytin üretimine de olumlu yansıdı. 2021 yılında 1 milyon 738 bin 680 ton olan üretim, 2022'de 2 milyon 976 bin 654 tona çıktı. Ancak, 2023 yılında zeytin üretiminde sıkıntılar yaşandı; sadece 1 milyon 520 bin ton zeytin üretildi ve bunun yalnızca 490 bin tonu sofralık zeytin olarak kaydedildi.

yeni-proje-9-001.jpg

KALİBRASYON PROBLEMİ VE FİYAT ARTIŞI BEKLENTİSİ

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, zeytin üretiminde gözlemlenen artışa rağmen, sıcak hava ve yağmur eksikliği nedeniyle sofralık zeytin kalibrasyonunda sorunlar yaşandığını ifade etti. Çandır, “Dalında buruşan zeytinlerin, yağlık zeytin olarak kullanılmasından dolayı sofralık zeytin üretiminde sıkıntı bekliyoruz. Arz-talep dengesizliği fiyatlara yansıyabilir” dedi.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI STABİL KALABİLİR

Zeytinyağı fiyatlarında ise artış beklenmediği vurgulandı. Avrupa'da zeytinyağı fiyatlarının 9,5 avrodan 6,5 avroya düştüğü belirtilirken, İspanya’daki üretim sıkıntısının fiyat artışına neden olduğu ifade edildi. Çandır, “Bu yıl Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarında artış beklemiyoruz” dedi.

yeni-proje-10-002.jpg

ANTALYA’DA ÜRETİM ARTIYOR

Ali Çandır, Antalya'da zeytin üretiminde geçen yıla göre yüzde 45 artış yaşandığını belirtti. Geçen yıl 38 bin ton zeytin toplanırken, bu yıl 55 bin tona ulaşılması bekleniyor. Zeytinyağı üretimi ise 10 bin tona çıkabilir. Çandır, Antalya'ya özgü "tavşan yüreği" ve "beylik" türü zeytinler için de coğrafi işaret belgeleri almak için çalıştıklarını açıkladı.

yeni-proje-11-002.jpg

TAVŞAN YÜREĞİ ZEYTİNİ İÇİN COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMALARI

Tavşan yüreği zeytininin, kendine özgü yapısıyla Antalya’ya ait bir çeşit olduğunu vurgulayan Çandır, bu zeytin türünün polifenol içeriğiyle sağlık açısından faydalı olabileceğini dile getirdi. “Tavşan yüreği zeytinyağı, kanserojen etkileri azaltıcı özellikleri ile ilaç niyetine kullanılacak” dedi.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründeki bu gelişmeler, üreticilerin ve tüketicilerin dikkatini çekerken, fiyatlar üzerindeki etkisi merakla bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN