Reel kesime güven artarken siparişlerde azalma bekleniyor

Reel kesime güven artarken siparişlerde azalma bekleniyor

Ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3,9 puan artarak 101,7 seviyesine yükseldi. Ancak, son 3 ayda sipariş miktarında azalma bekleyenler artarken, istihdam artışına bekleyenlerin oranı da zayıfladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3,9 puan artarak 101,7 seviyesine yükseldi. Ancak, son 3 ayda sipariş miktarında azalma bekleyenler artarken, istihdam artışına bekleyenlerin oranı da zayıfladı. Endekste 100 değeri, ekonomik faaliyetlere ilişkin istikrarlı görünümü ifade ederken 100 değerinin altı kötümser, üstü ise iyimser görünüme işaret ediyor.

Mevsimsellikten arındırılmamış güven endeksinin ocak ayında 3,9 puan artışla 101,7 seviyesine yükseldiğini gösteren veriler şöyle: 2023 yılı ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 103,4 seviyesine yükseldi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler ile ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi. İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir ise artış bildirenler lehine döndü.

GELECEK 3 AYDA İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENTİLERİ DE ZAYIFLADI

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlendi. Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ve gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 14,2 puan azalarak yüzde 77,2 oldu.

İŞYERLERİNİN YÜZDE 14,6’SI TALEP YETERSİZLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Ocak ayında, ankete katılan işyerlerinin yüzde 49,3‘ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,6‘sı talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti, onu sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

YURT DIŞI PİYASALARDA REKABET GÜCÜ DÜŞÜYOR

Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde azalış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı görüldü. Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği gözlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN