Prof. Dr. Hakan Kara'dan enflasyon değerlendirmesi: Emekliler silindir gibi ezildi

Prof. Dr. Hakan Kara'dan enflasyon değerlendirmesi: Emekliler silindir gibi ezildi

Prof. Dr. Ali Hakan Kara'nın yaptığı araştırma, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları bir kez daha gözler önüne serdi. Kara, hazırladığı grafikte emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısında nasıl eridiğini detaylı bir şekilde gösterdi. Özellikle temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarının, emeklilerin bütçesini olumsuz etkilediği belirtildi. Kara, "Enflasyon emeklileri silindir gibi ezip geçmiş" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, yaptığı son araştırmada emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Kara, paylaştığı grafikte emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısında hızla eridiğini göstererek, durumun vahametini gözler önüne serdi.

Temmuz ayında yapılan zamla en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye yükseltilse de, hızla yükselen gıda fiyatları emeklilerin bütçesini zorlamaya devam ediyor. Temmuz 2024 enflasyonu yüzde 61,78 olurken, gıda enflasyonu da yüzde 58,91 olarak gerçekleşti.

Türkiye'de gıda enflasyonu, dünya ortalamasının üzerinde seyrederek emeklilerin alım gücünü önemli ölçüde düşürdü. Hakan Kara, "2021 sonrasında enflasyon emeklileri silindir gibi ezip geçmiş" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Grafiğe göre, 2017’den 2024 yılına gelene kadar, emekli maaşıyla alınan yemek sayılarının tavuk döner, İskender ve köftede yaklaşık yarı yarıya düştüğü görüldü.

"ASGARİ ÜCRETLİNİN DURUMU EMEKLİLER KADAR VAHİM DEĞİL"

Kara’nın paylaşımının devamında asgari ücretle alınan yemek sayısının da son 7 yıldaki değişimi görüldü.

Asgari ücretin alım gücündeki düşüşün, emekli ücretleri kadar olmadığı dikkat çekerken, Prof. Dr. Kara, grafiği şu ifadeyle paylaştı:

“Son yıllarda asgari ücretlinin de durumu kötüleşse de emekliler kadar vahim değil.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN