Petrol fiyatları sınırlı düştü

Petrol fiyatları sınırlı düştü

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması ve İsrail'in İran'a saldırısının beklenenden daha hafif gerçekleşmesi, petrol fiyatlarında sınırlı bir düşüşe neden oldu. Brent petrolün varil fiyatı haftaya yaklaşık yüzde 4 azalarak 72,55 dolardan başladı.

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 72,55 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 75,74 dolara kadar çıkan Brent petrol, günü 75,55 dolarda tamamlamıştı. Ancak bugün saat 09.34 itibarıyla kapanışa göre yüzde 4’lük bir düşüşle 72,55 dolara geriledi. Aynı saatlerde Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ise 68,53 dolardan alıcı buldu.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ: İSRAİL-İRAN GERİLİMİ VE KÜRESEL RİSK ALGISI

Petrol fiyatlarının düşmesinin arkasında, Ortadoğu'da yaşanan İsrail-İran gerilimi bulunuyor. İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırısının beklenenden daha düşük şiddette olması ve saldırıların petrol tesislerini etkilememesi, piyasada risk algısını azalttı. Bu durum, petrol arzına yönelik kaygıların hafiflemesine ve dolayısıyla fiyatların gerilemesine yol açtı.

Öncesinde İsrail'in İran’a karşı büyük çaplı bir saldırı düzenleyeceği ve bunun sonucunda petrol arzının kesintiye uğrayabileceği endişeleri, fiyatları yukarı çekmişti. Ancak İsrail'in 26 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırılar, petrol tesislerini hedef almadı ve sınırlı hasara yol açtı. Bu gelişme de fiyatlarda aşağı yönlü bir etki yarattı.

İRAN’DAN TEPKİ VE ABD'NİN ETKİSİ

İsrail'in, 1 Ekim’de İran’dan yapılan füze saldırılarına "misilleme" olarak gerçekleştirdiği hava saldırılarının ardından, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, çatışmadan kaçınacaklarını, ancak haklarını korumak için gereken yanıtı vereceklerini ifade etti. İran, Tahran ve batı bölgelerindeki askeri noktaların hedef alındığını ve hava savunma sistemlerinin saldırılara "başarıyla" karşı koyduğunu duyurdu.

Bunun yanı sıra, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması da petrol fiyatlarının düşüşünde etkili oldu. ABD dolar endeksi yüzde 0,19 artışla 104,32’ye yükseldi. Güçlü dolar, petrol fiyatlarını dövizle satın alan ülkeler için maliyeti artırdığı için petrol talebini düşürebiliyor.

ABD EKONOMİK VERİLERİ TAKİP EDİLECEK

Analistler, bu hafta ABD’de açıklanacak istihdam ve büyüme verilerinin, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecekte atacağı adımlar konusunda önemli sinyaller vereceğini belirtiyor. Söz konusu veriler, ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin daha fazla bilgi sağlayacak ve bu da küresel piyasalarda fiyat hareketlerini etkileyebilir.

Brent petrolde teknik olarak 80,03 dolar direnç noktası, 71,34 dolar ise destek noktası olarak izleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN