Beslenme çantası ürünlerinin fiyatı bir yılda dört katına çıktı. Geçen yıl 770 lira olan aylık maliyet, bu yıl haftalık 736 liraya yükseldi.
Yaklaşan yeni eğitim öğretim dönemi, velilerin bütçelerine ağır bir yük bindirirken, özellikle gıda enflasyonunun etkisiyle beslenme çantalarının maliyeti de adeta katlandı. Gelişme çağındaki çocuklar için hayati öneme sahip olan bu basit öğünlerin maliyeti, geçen yılın aynı dönemine kıyasla büyük bir artış gösterdi.
BESLENME ÇANTASI MALİYETİ YÜKSELDİ
Sözcü'de yer alan habere göre; içerisinde bir sandviç, meyve ve meyve suyunun bulunduğu günlük bir öğünün maliyeti 106 TL ile 182 TL arasında değişiyor. Bu hesapla, beş günlük bir okul haftasında beslenme çantası için harcanacak tutar 736.29 TL'yi bulurken, aylık maliyet 2 bin 944 TL'ye kadar çıkıyor. Oysa geçen yıl aynı içerikteki bir beslenme çantasının haftalık maliyeti 192 TL, aylık maliyeti ise 770 TL civarındaydı. Bu da, geçen yıla oranla beslenme çantasının aylık maliyetinde yüzde 282 gibi rekor bir artış yaşandığını gösteriyor.
ÜRÜN FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR DİKKAT ÇEKİYOR
Geçen yıl 9 TL olan 200 ml süt fiyatının bu yıl 12.99 TL’ye çıkması, sandviç fiyatlarının ise 16.75 TL’den 90 TL’ye fırlaması bu artışın en çarpıcı örnekleri arasında yer alıyor. Aynı şekilde, geçen yıl 26 TL olan yüzde 100 sıkma meyve suyu bu yıl 42 TL’ye ulaşmış durumda. Salamlı kaşarlı sandviç, süt ve bir adet meyveden oluşan en uygun menülerden birinin maliyeti dahi günlük 106 TL’yi aşarken, muz ve hindi fümeli sandviç içeren bir menüde bu tutar 182 TL’ye kadar çıkabiliyor.
ENFLASYON BESLENME ÇANTASINI DA VURDU
Yaz aylarında dahi zirveye ulaşan enflasyon, beslenme çantalarını da etkisi altına alırken, açlık ve yoksulluk sınırları her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayı enflasyonu yüzde 61.78, gıda enflasyonu ise yüzde 58.91 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, TÜRK-İŞ’in hesaplamalarına göre 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19 bin 271 TL’ye ulaşırken, yoksulluk sınırı 62 bin 772 TL olarak kaydedildi. Eğitim sektöründeki yıllık enflasyon ise yüzde 104.7 ile üç haneli sınırı geçerek, enflasyonun zam şampiyonu oldu.