Öğrencilerin en zor sınavı barınma: İstanbul'da ortalama kira asgari ücretten fazla

Öğrencilerin en zor sınavı barınma: İstanbul'da ortalama kira asgari ücretten fazla

Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul, öğrenciler için bir yandan eğitim merkezi olurken diğer yandan da yüksek yaşam maliyetiyle öne çıkıyor. Son bir yılın verilerine göre, İstanbul'daki kiralarda ciddi bir artış yaşandı. Endeksa'nın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'daki kiralar nominal olarak yüzde 46 artış gösterdi. Bu durum, öğrencilerin ve ailelerinin bütçelerini zorlarken, konut arayışlarını da bir hayli güçleştirdi. İstanbul'da ortalama kira 23 bin 373 lira seviyesine ulaştı.

Türkiye'de üniversite öğrencileri için en büyük sorunlardan biri haline gelen yüksek kiralar, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde öğrencileri zor durumda bırakıyor. Üniversitelere kayıt dönemi öncesinde Türkiye'de en fazla öğrenci bulunan 10 ildeki kiralık konut değerlerini inceleyen Endeksa'nın araştırmasına göre, İstanbul, ortalama 23 bin 373 TL ile en yüksek kira fiyatına sahip şehir olurken, Eskişehir ise enflasyon karşısında en dirençli şehir oldu.

Öğrenci kentleri olarak bilinen İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde kiralar, geçen yıla göre yüzde 40-60 arasında artış gösterdi. Ancak, enflasyonun da yüksek seyretmesi nedeniyle reel olarak düşüşler yaşandı. Özellikle İstanbul'da, öğrenciler yüksek kiralar nedeniyle daha uzak mahallelerde veya daha küçük evlerde yaşamak zorunda kalıyor.

İSTANBUL'DA ORTALAMA KİRA ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA

En fazla öğrenci nüfusunu barındıran ikinci şehir konumunda yer alan İstanbul'da temmuz itibarıyla İstanbul'daki kiralar, geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 46 artış gösterdi. Veriler enflasyondan arındırıldığında ise kiralarda reel olarak yüzde 13 düşüş gözlemlendi.

ESKİŞEHİR'DE KİRA ENFLASYONU YENDİ

3 devlet üniversitesinin bulunduğu ve "öğrenci kenti" olarak bilinen Eskişehir, Türkiye'de kayıtlı üniversite öğrencilerinin en fazla olduğu kent olarak öne çıktı. Eskişehir'de kiralar, temmuz itibarıyla yıllık bazda nominal olarak yüzde 69 artarken, enflasyon dikkate alındığında reel artış yüzde 1 ile sınırlı kaldı. Öğrenci kentinde ortalama birim kira 161 lira/metrekare, ortalama kira bedeli ise 15 bin 98 lira oldu.

İZMİR'DE KİRALAR 22 BİN LİRA

6 kamu, 3 vakıf üniversitesi ve canlı kültürel hayatı ile öğrenciler için cazip bir eğitim süreci vadeden İzmir'de kiralar bu yıl, enflasyona göre azaldı. Temmuz verilerine göre, İzmir'de kiralar geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 61 arttı. Enflasyondan arındırılarak incelendiğinde ise kiraların yüzde 3 azaldığı belirlendi. Kentte ortalama birim kira 207 lira/metrekare olurken, ortalama kira ise 21 bin 903 lira seviyesine geldi.

ANKARA'DA DA KİRA ASGARİ ÜCRETİ GEÇİYOR

Eğitim ve araştırma kalitesi yüksek üniversiteleri ve öğrenci dostu kafeleri, kütüphaneleri ve kültürel mekanları ile öne çıkan Ankara'da kiralar, geçen yıla göre yüzde 63 nominal artış göstermesine rağmen enflasyondan arındırılmış verilere göre yüzde 2 düşüş yaşadı. Başkentte ortalama birim kira 176 lira/metrekare, ortalama kira ise 20 bin 965 lira olarak belirlendi.

ANTALYA'DA KİRALARDA REEL DÜŞÜŞ

Antalya'da konut kira bedelleri, normalleşme dönemine girdi. Temmuz itibarıyla Antalya'da kiralar yıllık bazda nominal olarak yüze 23 artmasına rağmen reel olarak yüzde 26 azaldı. Bu oranla Antalya, 10 kent içerisinde enflasyona karşı en fazla değer kaybeden yer oldu. Turizm kenti Antalya'da ortalama birim kira 172 lira/metrekare, ortalama kira ise 18 bin 749 lira olarak tespit edildi.

İstanbul'a yakın konumu nedeniyle öğrencilerin tercih sebebi olan Kocaeli'de kiralar, Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 63 artarken, reelde yüzde 2 düştü. Kentte ortalama birim kira 161 lira/metrekare, ortalama kira ise 18 bin 248 lira oldu.

SAKARYA VE ERZURUM'DA KİRALAR DÜŞÜK

Endeksa'nın incelediği kentler arasında öğrencilerin kiraları kolay karşılayabileceği şehirler olarak Sakarya ve Erzurum öne çıktı. En düşük ortalama kira bedellerine sahip kentlerden Sakarya'da ortalama kira 14 bin 168 lira, Erzurum'da 14 bin 339 lira, Bursa'da 16 bin 44 lira, Konya'da ise 17 bin 309 lira seviyesinde yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN